Pensiile şi salariile, ingheţate până in 2014

• publicat la: 17 December 2011
Pensiile şi salariile, ingheţate până in 2014

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, sâmbătă, Legea care prevede inghetarea pensiilor si salariilor.

“Presedintele României, Traian Băsescu, a semnat sâmbătă, 17 decembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal – bugetar aplicabile până la 1 ianuarie 2014″, anunţă un comunicat de presă al Administratiei prezidentiale.

Potrivit legii, pe lângă ingheţarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, tichetele de vacanţă nu se vor acorda in 2012 si 2013, pensiile pentru conditii de risc nu vor creste, iar educatia nu va primi 6% din PIB până in 2014.

Curtea Constitutională a respins, in urmă cu zece zile, sesizarea depusă de USL la legea prin care se ingheaţă pensiile si salariile bugetare pentru 2012, stabilind cu majoritate de voturi că legea este constitutională.

Potrivit USL, motivele invocate de guvern in Ordonanta, precum reducerea cheltuielilor publice sau eliminarea riscului de deficit excesiv, nu pot justifica neacordarea unor drepturi.

In plus, Opozitia a reclamat la CCR şi incălcarea Legii pensiilor si nerevenirea la nivelul salarial dinaintea diminuărilor pentru bugetari prin esalonarea platii acestora pana in 2016.

“Aceasta ordonanta, la presiunea guvernului asupra Parlamentului, taie salariile si pensiile si in anul 2012. In situatia in care, prin absurd, Curtea Constitutionala va da un raspuns negativ, atunci nu avem decat o singura solutie: sa ii solicitam presedintelui sa nu promulge o lege care este imorala si nelegala, lucrurile acestea nu pot ramane nesanctionate”, declara la acel moment liberalul Eugen Nicolăescu.

Curtea Constitutionala a respins si această sesizare a USL privind esalonarea până in anul 2016 a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari in instanţă.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu