România cheltuieşte pe deszăpezirea şoselelor cât Finlanda

• publicat la: 10 decembrie 2011
România cheltuieşte pe deszăpezirea şoselelor cât Finlanda

„Performanţa” de a avea unele dintre cele mai scumpe autostrazi din aceasta parte a Europei nu este singura pe care tara noastra o inregistreaza in domeniul infrastructurii. România este una dintre ţările europene care plateste cel mai mult pentru curatarea autostrazilor si a drumurilor nationale, arata doua lucrari publicate in primavara acestui an in Germania si Finlanda, corelate cu cifrele facute publice de catre Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Potrivit datelor companiei, intreţinerea drumurilor naţionale in iarna anului trecut s-a ridicat la 333,47 milioane lei (77 milioane euro), in timp ce pentru iarna ce a inceput necesarul este de 401,7 milioane lei (93 milioane euro). Luând in calcul lungimea retelei de drumuri nationale si autostrăzi, de 16.000 de kilometri, rezultă că in iarna 2010-2011 s-au cheltuit 4.812 euro pe fiecare kilometru, iar in sezonul actual costurile deszapezirii ar putea ajunge la 5.800 de euro pe kilometru.

Cifrele sunt incredibile dacă luăm in calcul faptul că, spre exemplu, Finlanda, o ţară cu conditii climatice mult mai dure, şi cu un cost al fortei de muncă mai ridicat, cheltuie anual 98 de milioane de euro pentru deszăpezire. Mai trebuie spus că lungimea totală a drumurilor naţionale din această tara, 78.000 kilometri, este de aproape cinci ori mai mare decat in România. Astfel, pretul mediu pe kilometru al deszapezirii in Finlanda este de 1.200-1.300 de euro, de patru ori mai mic decât la noi. Toate aceste date au fost incluse intr-o lucrare realizata in cadrul universităţii finlandeze Saimaa.

sursa romania libera

Lasati un comentariu