Tradiţii, superstiţii şi credinţe legate de Revelion şi începutul noului an.La Mulţi Ani 2012!

• publicat la: 30 December 2011
Tradiţii, superstiţii şi credinţe legate de Revelion şi începutul noului an.La Mulţi Ani 2012!

Noaptea trecerii dintre ani este un moment aparte în multe din culturile lumii. Este un moment în care are loc înfruntarea dintre vechiul şi noul an, un moment în care timpul se opreşte în loc pentru a-şi putea continua curgerea sa permanentă, un moment în care timpul “se reînnoieşte”, anul vechi se “îngroapă”, iar cel nou abia se naşte. Este cunoscut de aceea şi sub numele de “Îngropatul Anului”.
Conform unei credinţe din popor, pentru a alunga spiritele rele şi a primi cum se cuvine noul an în casa ta, nu trebuie să aştepţi Revelionul în linişte, ci în zgomot şi voie bună, cu uşile larg deschise. De asemenea, este interzis să plângi în prima zi a anului dacă nu vrei să ai parte de lacrimi şi ghinion pe tot parcursul anului.

Este recomandat, aşadar, ca până în ziua de Revelion să termini curăţenia generală şi să întâmpini anul într-o casă curată, pentru a avea un an fără griji şi neîmpliniri.

Nu este bine să mături pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie, deoarece, odată cu praful şi gunoiul, vei arunca şi norocul din casă. În schimb, este de dorit ca în prima zi din an să primeşti un cadou.

Peştele este una din mâncărurile menite să îţi aducă prosperitatea şi să-ţi asigure o trecere lină şi usoară în anul care vine. Consumă un măr în ajunul Anului Nou şi vei avea parte de sănătate pe tot parcursul anului, ne învaţă tradiţia. Şi strugurii au o semnificaţie aparte în seara de Revelion.

Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifică prosperitatea in cele 12 luni ale anului care vor urma. Pe de altă parte, carnea de pasăre nu este deloc considerată aducătoare de noroc. Precum păsările de curte care scormonesc pământul pentru a-l imprăştia, tot astfel se crede că se imprăştie prosperitatea si binele din casa in care se serveste carne de pasăre.
Se crede că in noaptea Anului Nou animalele capătă grai de la Dumnezeu si vorbesc intre ele. Fiinţa umană care le poate auzi insă işi va găsi sfârşitul in anul respectiv. Tot in noaptea de 31 spre 1, bătrânii spun că aprinderea unei lumânări sau a unei candele sub icoană până se luminează de ziuă are rostul de a-l indupleca pe Dumnezeu pentru a-ti da un an usor şi luminos.
In anumite sate ale ţării noastre, in această noapte magică, se mai păstrează incă obiceiul ghicirii in stele de către fetele tinere, care doresc să isi găsească alesul. Tinerele ies in afara casei si se uită pe cer, numărând nouă stele.

Dacă ultima stea, cea de-a noua, este mai mare si mai strălucitoare decât celelalte, inseamnă că ursitul fetei care numără va fi un bărbat ales, deosebit. După ce termină de numărat, fata respectivă se adresează stelei respective pentru a o ajuta să-si intâlnească ursitul.

In Ajunul Anului Nou, feciorii care merg la colindat schimbă porţile unor săteni care s-au certat in cursul anului, determinându-i astfel să vorbească si să se impace.

In zonele Făgăraş si Mureş  este obiceiul ca de Anul Nou să se pună pe masă  12 farfurii sub care se ascund diferite obiecte. Fete si feciori sau perechi de fete si feciori intra pe râ nd in casă  si  intorc fiecare dintre ei câte o farfurie si ce se află sub farfurie le arată că asa le va fi ursitul(a) sau ca asa le va fi norocul dacă se vor căsători: oglinda = mândrie; paharul de tuică = băutor; pâinea = bogăţie; cărbunele = negru la suflet; sarea = sărăcie; creionul = domn; bani = avutie. Se face haz de aceste preziceri.
Pentru imbunătăţirea situatiei materiale din anul următor, este recomandat ca noaptea de Anul Nou să te găsească cu bani in buzunar, obicei care prevesteste un an mai imbelsugat, fiind o superstitie practicata de oameni din toata lumea.

In anumite zone, traditia noastră spune că pe 1 ianuarie trebuie sa ai haine noi, iar in noaptea dintre ani este bine sa porti un accesoriu rosu, culoarea simbolizand bucuria si norocul de care vei avea parte anul urmator.

Din casă nu trebuie să lipsească vâscul, iar paharul de vin trebuie să fie in permanenţă plin.

Un alt obicei, care nici nu ar fi greu de realizat, spune să nu dai bani pe 31 decembrie si 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare tot anul. In schimb, incearcă să iti achiti toate datoriile până la miezul nopţii.

Tot pentru a chema norocul in următorul an, cu câteva zile inainte de Revelion, femeile prepară pâini in care ascund bănuţi. Traditia spune că cei care vor găsi  bănutii vor avea noroc tot anul.

De asemenea, in alte zone ale ţării, in prima dimineaţă din an, oamenii pun bani in apa cu care se spală pe faţă.

Din bătrâni se spune că, pentru a avea parte de belsug, prima persoană care iti trece pragul casei in noaptea de Revelion trebuie să fie un bărbat brunet. Acesta trebuie să aducă o crenguţă de vâsc, pâine si sare.

Crengutele de vâsc aduc noroc, iar de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească nici strugurii si smochinele, simbolul belsugului si al vietii implinite.

Nu trebuie uitat nici sărutul de sub vâsc, de la miezul noptii, care marchează nu doar sentimentele care ne leagă de persoanele apropiate, ci si modul in care vor evolua relatiile cu persoanele dragi pe parcursul anului care tocmai incepe. Asadar, in noaptea de Revelion, este de preferat ca persoana iubită să fie lângă tine.

La cumpăna dintre ani si dorintele sunt ascultate. Aşa că nu uita să iţi pui o dorinţă, pentru că sunt şanse ca ea să se indeplinească.

Pentru un an plin de impliniri si succese la serviciu, este bine ca in prima zi a anului să faci ceva care are legătură cu acesta. Asa vei avea spor la muncă si succese tot anul.

Dar si spectacolul de artificii de la miezul noptii are o semnificatie in traditia românească. Se spune că spiritele malefice se tem de zgomot si de lumina puternică. De aici deriva si obiceiul de a organiza jocuri de artificii si de a face zgomot. Asadar, asigură-te că deschizi sticla de sampanie zgomotos, cânţi tare, iar la ora 24.00 strigi din răsputeri „ La Multi Ani 2012”!

Pe de altă parte, ghinionul este adus in noul an dacă agăţi in cui calendarul pe noul an inainte de ora zero.

In prima zi din an nu este bine să speli. Singurele obiecte pe care le poti spăla fără ca acest lucru să aibă consecinte nefaste sunt vasele. Insă ai mare grijă cum le speli, pentru că o farfurie spartă este semn rău si prevestitor de ghinion si amăgiri in anul care vine.

De asemenea, nu este bine să plângi sau sa strănuti, altfel vei fi tristă si vulnerabilă tot anul.

Acel obiect pe care il tii in mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Dacă tii bani in mână vei merge bine cu banii tot anul, dacă iti tii iubita de mână iti va merge bine cu dragostea tot anul, dacă tii paharul in mână va fi un an vesel.

Dacă vrei ca 2011 să fie un an mai bun, nu folosi foarfeca in prima zi a anului, pentru că vei diminua norocul.

Vorbele din bătrâni spun că este bine sa mănânci peşte pentru că aşa vei aluneca printre probleme la fel ca peştele prin apă.

Românii nu renunta nici la celelate obiceiuri traditionale. Periniţa sau strigatul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casă, pentru a alunga spiritele malefice, iar Pluguşorul anunţă reinceperea simbolică a lucrului.

Urare traditională la români in preajma Anului Nou, pluguşorul a păstrat scenariul ritualic al unei invocări magice cu substrat agrar. El e intotdeauna insotit de strigături, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. Textul plugusorului si-a pierdut astăzi caracterul de incantaţie magică. Recitată intr-un ritm vioi, urarea devine tot mai veselă, mai optimistă, pe măsură ce se apropie de sfârsit.

Ocazionat de moartea si renasterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, si a timpului calendaristic cu care se confundă, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace Timpul obiectiv, care curge spre infinit, liniar si fără intoarcere, este oprit, după 365 de zile, si intors, precum ceasornicul, de la inceput. Intoarcerea simbolică a timpului in noaptea de Revelion a fost asimilată cu moartea divinităţii adorate, iar reluarea numărului zilelor cu nasterea acesteia. In noaptea de Anul Nou se reia ciclul cosmic, se restabileşte ordinea in intregul univers.

www.buletindecarei.ro urează tuturor careienilor şi tuturor cititorilor săi un An Nou plin de Încredere şi Speranţă,alături de tradiţionalul La Mulţi Ani!  Să aveţi parte de Sănătate,Bucurie,Bunăstare,Generozitate şi cât mai puţine griji în Anul ce bate la uşă!

Aducem mulţumiri colaboratorilor,cititorilor,comentatorilor şi tuturor celor care ne-au fost alături pe parcursul întregului an 2011.

LA MULŢI ANI 2012 !

comentarii

de un careian la 30 December 2011 - 19:26

La multi ani cu sanatate ca-i mai buna decat toate!!!!La multi ani CAREI!La multi ani careieni oriunde va aflati!!!La multi ani 2012!!!!

de ECHIPA RTR la 31 December 2011 - 14:26

La multi ani ! Buletin de Carei !
2012 sa va fie un an al icrederii al sperantei si prosperitatii!
Mult succes in activitatea voastra si multe satisfactii profesionale !

de ANGELA la 31 December 2011 - 20:14

LA MULTI ANI CAREI.D-ZEU SA NE AJUTE SA TRECEM CU BINE PESTE TOATE.SI SA FIE LOCURI DE MUNCA LA CAREI.CA VAI DE NOI.SANATATE CA I MAI BUNE DECAT TOATE,SA AVEM

Lasati un comentariu