24 de persoane în audienţă la Avocatul Poporului

• publicat la: 26 ianuarie 2012
24 de persoane în audienţă la Avocatul Poporului

Începând din luna decembrie a anului trecut, instituţia Avocatul Poporului efectuează  deplasări lunare la Satu Mare iar la Carei,potrivit celor declarate de  Alina Olah-Avram, expert coordonator in cadrul Biroului Teritorial Oradea al Avocatului Poporului,se va incerca ca aceste deplasări să fie cel puţin trimestriale.

Miercuri,25 ianuarie,in sala mică de şedinţe a Primăriei Carei ,24 de persoane au fost prezente  la audienţele organizate de experitii Biroului Teritorial Oradea a Avocatului Poporului,cerând sprijinul acestei instituţii.

Cele mai multe petiţii au vizat incălcarea dreptului de proprietate privată,conform spuselor Alinei Olah-Avram, dar au fost şi persoane  care au reclamat Primăria Carei,Primăria Berveni ,Primăria Andrid sau Casa Judeţeană de Pensii.

Câţiva dintre cei prezenţi ieri la audienţe au fost persoane condamnate politic,persoane deportate, care sunt nemulţumite de despăgubirile acordate în baza Legii221 2009.

Iniţial, Legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 nu prevedea nici un plafon pentru daunele morale ce urmau a fi acordate persoanelor prejudiciate.

Prin Ordonanata de urgenţă nr. 62/2010 a fost modificat art. 5 din Legea 221/2009 prin introducerea unor plafoane valorice pentru daunele morale (limita maximă fiind de 10.000 euro). Prin decizia nr. 1354 din 20 octombrie 2010, Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţionale măsurile de plafonare a daunelor morale introduse prin OUG nr. 62/2010, deci urma să se revină la reglementarea anterioară, când despăgubirile nu erau plafonate. Insă, după o zi de la această decizie, Curtea Constituţională a pronunţat deciziile nr. 1358 din 21 octombrie 2010 si nr. 1360 din 21 octombrie 2010, prin care a fost declarat neconstituţional chiar art. 5 alin. 1 din Legea 221/2009, deci chiar textul de lege care prevedea acordarea de daune morale in conditiile specifice din acea lege.

O Lege controversată această  Lege 221/2009,care  rămâne în vigoare  iar drepturile pe care le conferă pot fi accesate până în luna iunie 2012.

Se poate adresa Avocatului Poporului orice persoană fizică care se simte lezată in drepturile sale de către o autoritate publică, mai puţin de autoritatea judecătorească.

Petitia pe care o adresaţi acestei instituţii trebuie să cuprindă informaţii complete referitoare la datele de identificare ale persoanei lezate (nume, prenume, domiciliu), drepturile si libertăţile incălcate, faptele invocate, descrierea lor, autoritatea reclamată, dovada intârzierii sau refuzul administratiei publice de a solutiona cererea, menţiunea obligatorie dacă petiţia face obiectul unei cauze aflate pe rolul instantei judecătoreşti sau dacă a format obiectul unei judecăţi.

O nouă prezenţă a  Avocatului Poporului la Carei va fi anunţată  din timp de către www.buletindecarei.ro

Lasati un comentariu