Contractul de locaţiune

• publicat la: 22 ianuarie 2012
Contractul de locaţiune

Tot mai multi români aleg calea chiriilor, achizitionarea unei locuinte proprii fiind doar un vis frumos, dar pe care doar o mică parte din ei au reuşit să-l transforme in realitate

Protagonistii contractului de inchiriere sunt cele două persoane care se angajează prin semnarea acestuia să pună la dispozitie un anumit bun, mobil sau imobil, spre a fi utilizat de către un altul. Fiind un contract bilateral, fiecare parte implicată, atât locatorul (cel care pune la dispozitie bunul), cât şi locatarul (beneficiarul direct), având drepturi si obligaţii, aşa cum este prevăzut in orice contract clasic. Inchirierea se realizează sub imperiul unor conditii, acest lucru fiind necesar pentru a proiecta legal durata, modalitatea de plată sau alte prestaţii care pot fi personalizate in functie de necesităţile celor implicati.

Dacă ai de gând să inchiriezi o proprietate care ti-a făcut cu ochiul, afla ca iti revin destul de multe obligatii, asa ca ar trebui sa iti protejezi bunul inchiriat mai ceva ca pe un ou Faberge. Atentie, tot tu vei fi raspunzator de pagubele produse chiar daca un membru al familiei tale sau un prieten “are grija” sa sparga un geam sau sa strice mobila!

Pretul pe care tu, ca locatar, va trebui sa-l platesti pentru folosinta bunului este binecunoscuta chirie, adica suma direct proportionala cu facilitatile obtinute si care se achita fie global, fie pe unitati de timp stabilite cu locatorul.

Obligaţii de locator

In momentul in care intra in vigoare contractul de locatiune, locatorul – adica persoana care pune la dispozitie bunul care urmeaza a fi inchiriat – trebuie sa asigure locatarului folosinta bunului pe toata durata contractului, sa ii garanteze protejarea si reparatia acestuia si sa-l asigure ca terti sau alti factori nu il vor deranja pe parcursul derularii contractului. Mai pe intelesul tuturor, chiriasul nu trebuie deranjat sau batut la cap de vecini care au o problema cu proprietarul si nu trebuie confrunte cu probleme care nu il implica in mod direct.

Chiriaşul răufăcător

De câte ori nu ati auzit de probleme cu care se confruntă majoritatea celor care au un chirias sub acoperis? Mobila distrusa, casa vandalizata, facturi neachitate, toate aceste insiruiri fac nucleul problemelor arhicunoscute. Imposibilitatea de a trage la raspundere pe chiriasii raufacatori vine din lipsa unui contract de inchiriere, care trebuie expus autoritatilor, semnat si parafat de catre un reprezentant legal, pentru a exprima autenticitatea acestuia si pentru a pune in practica eventualele masuri corectoare. In caz contrar, neplata impozitului pe chirii constituie infractiune de evaziune fiscala, la care se adauga si mofturile chiriasilor, mai ales sicanele acestora, prevalandu-se de la achitarea unor facturi si pana la sustragerea unor bunuri sau neplata chiriei.

N-ai contract, nu scapi usor de chirias

Totodata, in lipsa unui contract, proprietarului ii va fi foarte greu sa evacueze un chirias, asa ca, din diferite motive, il poate avea pe cap mult si bine. In general, proprietarii apeleaza la actiunea in evacuare a chiriasului, pentru care este perceputa o taxa de timbru fixa, insa practica instantelor de judecata este aceea de a respinge astfel de actiuni, sugerand ca actiune corecta cea de revendicare, adica intrarea in posesie a bunului propriu detinut in mod abuziv de catre o alta persoana. Problematica pe care o ridica aceasta actiune tine de taxa care trebuie achitata de proprietar, aceasta fiind calculata in functie de valoarea bunului.

Sarcinile chiriasului

In atributiile chiriasului intra protejarea bunului asa cum a fost predat de catre proprietar, folosirea conform destinatiei sale, plata chiriei convenite si, mai ales, restituirea bunului in momentul in care contractul a expirat, trecand peste atasamentul emotional greu de ascuns.

Chiar daca legea locatiunii a fost destul de inconsecventa in ultimii ani, favorizand pe rand, ba pe chiriasi, ba pe proprietari, cele mai castigate raman agentiile imobiliare, cele care au grija sa isi aloce un comision atractiv, de obicei percepand un tarif de 50-50, atat de la chirias, cat si de la proprietar.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu