„Cutremur” în faţa Prefecturii

• publicat la: 26 ianuarie 2012
„Cutremur” în faţa Prefecturii

Astăzi cu incepere de la ora 15.00, aproximativ 1200 de sătmăreni au ieşit pe străzile oraşului pentru a protesta impotriva guvernului şi a preşedintelui ţării. A fost de altfel prima zi de protest, din cele 4, aprobate de către Primărie, Confederaţiei Sindicale  Cartel Alfa, filiala Satu Mare. Punctul de pornire al protestului autorizat a fost fabrica Electrolux, de unde s-a parcurs traseul Calea Traian, Bulevardul I.C. Brătianu, Piata Libertăţii, Aleea Coposu si Piata 25 Octombrie.

Au iesit in stradă aproximativ 750 de angajati ai fabricii de aragaze Electrolux, angajati care incepând de marti se află in grevă generală. Acestora li s-au alăturat si alti sindicalisti, mai exact: profesori, medici veterinari, politisti, politisti de frontieră, angajati de la Mondiala dar si altii.

Protestatarii s-au oprit in Piata 25 octombrie, in fata Prefecturii, unde şi-au scandat in mod paşnic nemultumirile. In principal protestatarii au contestat efectele negative ale codului muncii, care se răsfrâng asupra contractelor colective de muncă şi implicit asupra traiului de viaţă al muncitorilor din această ţară.

Acţiunea de protest va continua vineri 27 ianuarie, luni 30 ianuarie şi marţi 31 ianuarie, cu incepere de la ora 15 si va urma acelasi traseu, Electrolux – Piata 25 Octombrie. Prefectul Radu Giurcă a fost cel care declara in repetate rânduri că dialogul este solutia oricărui conflict, aşa că acesta i-a invitat pe reprezentantii sindicalistilor la discutii in sala mică de şedinţe a Prefecturii. Sindicalistii au repetat că cea mai importanta nemultumire este legată de noul cod al muncii, prin prisma căruia este favorizat la maxim abuzul faţă de angajati si prin prisma căruia patronatele incearcă să minimalizeze veniturile angajatilor si să-şi maximizeze profiturile lor.

Paradoxal , prefectul judetului a recunoscut că nu intelege nici el o parte din metodele de abordare ale guvernului faţă de protestatarii din ţară şi că dialogul a lipsit cu desăvârşire in această perioadă. Apoi Radu Giurca i-a intrebat pe sindicalisti, „ce vreti”? Acestia au răspuns că doresc „anticipate”.

Giurcă a sustinut că solutia este reprezentată de „alegeri”. Moment in care reprezentantii sindicatelor au răspuns la unison”apoi si noi ce am spus”?. Apoi prefectul judetului a incercat să-şi corecteze reacţia deşi initial a gafat, declarând chiar el că solutia pentru a ieşi din această situatie este organizarea de noi alegeri. In tot acest timp protestatarii strigau energic in fata Prefecturii, lozinci anti Guvern si anti Băsescu. Una dintre ele spunea:”ultima solutie, incă o revolutie”!

sursa tv1sm

comentarii

de un fost la 27 ianuarie 2012 - 06:14

E greu să te-mpotriveşti vântului schimbării. El te mătură şi cu un discurs bun, şi cu unul rău, şi pe drept, şi pe nedrept. Dar vântul rămâne vânt, poate doar dărâma, nu şi edifica. Vom abandona anul acesta, poate, corabia beată a actualei puteri. Dar, în loc de salvarea aşteptată, mă tem că ne vom trezi pe pluta Meduzei, unde ne vom devora unii pe alţii pentru supravieţuire”

Lasati un comentariu