MAI: Peste 10.000 de persoane au protestat luni

• publicat la: 17 ianuarie 2012
MAI: Peste 10.000 de persoane au protestat luni

Purtatorul de cuvânt al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat că luni, la nivel national, au protestat peste 10.000 de persoane, dintre care mai bine de 900 in Capitala, nefiind inregistrate incidente.

Actiuni de protest au avut loc luni, pentru a patra zi consecutiv, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara.

In Capitala, protestul din Piata Universitatii s-a desfasurat fara incidente notabile. Manifestantii au inceput sa se adune la Universitate in jurul orei 14.00, a patra zi de proteste din Capitala incheindu-se dupa aproximativ zece ore.

In timpul protestului, sute de persoane au fost perchezitionate si legitimate de jandarmi in zona Pietei Universitatii, multi dintre tinerii care incercau sa ajunga in zona manifestantilor fiind fie intorsi din drum, fie ridicati si dusi la dube.

Jandarmii au dus la sectii de politie 113 persoane, dupa ce asupra lor au fost gasite cutite, bastoane telescopice, surubelnite, un pistol cu bile, droguri, lanturi si pietre, ultimele 40 fiind ridicate de jandarmi pentru ca vroiau sa blocheze carosabilul in zona magazinului Cocor.

La Sibiu, in Piata Mare au protestat aproximativ 1.800 de persoane. Protestul a fost organizata de Asociatia „Sibiu Decembrie ’89”, care a obtinut, in cursul zilei de luni, autorizatie pentru a manifesta, zilnic, pana in 24 ianuarie, intre orele 18.00 si 21.00.

De asemenea, la Cluj-Napoca au fost peste 1.000 de persoane, iar din cauza manifestatiei traficul rutier a fost blocat pe un bulevard din centrul orasului. Din multime au fost aruncate cateva petarde pe sosea, cladirea Prefecturii fiind inconjurata de jandarmi. Protestatarii au afisat un banner pe care scria „Alaturi de huliganii din Bucuresti”.

Protestul desfasurat la Targu Mures s-a incheiat in jurul orei 23.00, dupa cinci ore in care peste o mie de persoane au marsaluit pe strazile municipiului, scandand lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale.

Mitingul de la Pitesti, la care au participat peste 500 de persoane, s-a incheiat dupa patru ore. La un moment dat, in timpul actiunii de protest, participantii s-au imbrancit cu jandarmii, iar doi dintre manifestanti l-au lovit pe seful Serviciului misiuni din cadrul IJJ Arges cu statut de adjunct, colonel George Serbanica. Ulterior, cei doi au fost imobilizati si dusi la audieri la Sectia 1 de Politie. De asemenea, un protestatar a spart geamul unei unitati de panificatie din centrul orasului. Protestul nu a avut autorizatie de desfasurare.

Protestul de la Constanta s-a incheiat dupa aproape opt ore, spre finalul actiunii numarul participantilor ridicandu-se la aproximativ 200 de persoane, in majoritate tineri. In timpul protestului, mai multi manifestanti au aruncat cu petarde si au aprins torte, fara ca vreo persoana sa fie ranita. Actiunea de protest s-a incheiat in jurul orei 22.00, manifestantii spunand ca vor relua mitingul marti, in jurul orei 14.00.

Si protestul din Petrosani, la care au participat peste 700 de persoane, s-a incheiat in fata Casei de Cultura din municipiu, fara incidente, manifestantii declarand ca se vor intoarce marti, la ora 19.00.

Protestul de la Timisoara, la care au participat aproximativ 400 de persoane, s-a incheiat dupa aproape opt ore, fara sa fie inregistrate incidente, manifestantii sustinand ca vor continua mitingurile si in zilele urmatoare.

Aproape 300 de oradeni au protestat in fata statuii lui Mihai Viteazul din Piata Unirii din Oradea. Actiunea de protest a durat aproape doua ore, fara a fi semnalate incidente. Manifestarea nu a fost autorizata, fiind supravegheata de jandarmi.

Protestele au fost declansate in tara saptamana trecuta, dupa demisia lui Raed Arafat, in semn de sustinere a fondatorului SMURD. Tot in acest scop a inceput si primul protest din Bucuresti, de vineri. Oamenii au plecat atunci in mars la Cotroceni unde au scandat, in principal, lozinci antiprezidentiale.

Sambata si duminica protestele din Capitala au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenta. Sambata, manifestantii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii.

Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.

sursa ziare.com

comentarii

de Crucificarea Romaniei la 18 ianuarie 2012 - 12:57

Cetateni! Noi care avem in aceste momente alta idee despre democratie, despre stabilitate politica si economica, de ce acum dupa 2 ani de masuri de austeritate cand Romania a reusit sa supravietuiasca si sa arate Europei ca poporul roman poate indura dar si prin munca sa realizeze prosperitate… de ce acum aceste miscari, acesti huligani manipulati, aceasta minoritate sa arate Europei o fata neadevarata a Romaniei? Deci va invit sa ne pastram propriile ganduri si sa gandim la rece in aceste clipe si sa incercam sa oprim aceste forme de violenta atat verbala cat si fizic

STOP MANIFESTARILOR DE ORICE FEL!!! NE DORIM O ROMANIE EUROPEANA SI NU PUSA LA COLT!!!

de romanas neaos la 18 ianuarie 2012 - 13:37

aia ca voi ati crucificat tara asta romaneasca si ce a mai ramas din ea ca ati vandut tot ce ati putut fara sa va pese de ce lasati in urma.pana si aurul negru l-ati vandut si acum noi platim cea mai scumpa benzina din europa.NERUSINATILOR!!!!!de aur cupru si metale rare nic nu mai vorbim ca puteam sa nu avem nici macar o datorie da pe ciumati portocalii ca voi si cu aliatii vostri nu va intereseaza decat buzunaRUL PROPRIU.tinerii nostri lucreaza pentru straini ca voua nu va pasa de romani !!!!nerusinatilor!!!mergeti voi la europeni ca noua ne trebe ROMANIA NOASTRA si pe voi pusi la colt,lepre ce sunteti!

Lasati un comentariu