Manej în loc de Teatru de Vară

• publicat la: 29 ianuarie 2012
Manej în loc de  Teatru de Vară

O şedinţă expeditivă a fost şedinţa de vineri, 27 ianuarie 2012, in care in mai puţin de o oră consilierii au dezbătut şi aprobat  toate hotărârile de pe ordinea de zi. Înainte de inceperea şedinţei, mapa consilierilor a fost completată cu incă trei proiecte de hotărâri.

Problema  convocării de şedinţe extraordinare in detrimentul celor obişnuite,ordinare, a  constituit  motiv de polemici cu primarul Kovacs, acesta afirmând insă că” nu sunt obligat să convoc şedinţe lunare”.

Majoritatea proiectelor de hotărâri au vizat  aprobarea de participări la Programul de Cooperarea Transfrontalieră  Ungaria – România 2007 – 2013 sau studii de fezabilitate pentru lucrări de interes local, ceea ce a dus la o unanimitate a consilierilor in ce priveşte aprobarea lor favorabilă.

Pentru Proiectul  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea: ,, REVITALIZAREA GRĂDINII AFERENTE CASTELULUI KAROLY DIN CAREI, JUD. SATU MARE,, consilierul Papi Ovidiu a atras atenţia asupra existenţei unui alt studiu de fezabilitate pentru acelaşi obiectiv, studiu care a văduvit visteria locală de sume importante.

Actualul studiu de fezabilitate pentru lucrarea menţionată este in valoare de  701.993,14 euro şi prevede revitalizarea grădinii castelului,organizarea spaţială a suprafeţei din parc,reabilitarea stâncăriei, reconstrucţia sistemului de trafic pietonal intern al parcului, reconstrucţia fântânii arteziene,etc.

Participarea la proiect are loc în parteneriat cu Asociaţia Jot s Jol din Geberjen,Ungaria.

Egli Carmen,şef Birou Proiecte,Programe de Dezvoltare Locala, prezentă la şedinţă a oferit detalii legate de studiul de fezabilitate care va fi realizat de către aceiaşi firmă din Ungaria care l-a întocmit şi pe precedentul.

„Stiu că acest sudiu ne costă o căruţă de bani”, a precizat primarul Kovacs „dar participăm la acest proiect transfrontalier cu un partener maghiar ,vom avea  alei pietruite cu piatră naturală,va schimba faţa parcului”.

Cele mai aprinse dezbateri au avut loc la proiectul care prevedea  aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea,, Amenajarea şi reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei”.

Dacă la şedinţa Consiliului Local din martie 2011,propunerea consilierului Ilie Ciută privind reamenajarea cinematrografului ( prăbuşit in urma cu mai bine de  10 ani ) din parcul oraşului  şi   transformarea lui  intr-un Teatru de Vară a fost respinsă de consilierii UDMR,în şedinţa din 17 august 2011,aceiaşi propunere se regăseşte pe ordinea de zi dar de această dată ca proiect de hotărâre al cărei iniţiator este nimeni altul decât primarul Kovacs Eugen.  Pentru propunerea sa, consilierul Ciută a oferit la vremea respectivă şi soluţii de finanţare.

In cadrul şedinţei din august  a fost prezentă la şedinţă arh.Mirela Moiş,de la Ambient Group SRL Satu Mare,   pentru a oferi detalii legate de lucrările de intervenţii pentru amenajarea Teatrului de Vară.

Lucrarea cuprinde in principal refacerea clădirii ce a rămas in picioare,prin refacerea şarpantei şi invelitorii acoperişului,inlocuirea tâmplăriilor,consolidarea pereţilor pe ambele părţi,protejarea hidrofugă a fundatiilor,refacerea instalatiilor electrice.Sala de spectacol va avea zidurile refăcute iar scena se va reface in totalitate.Am gândit-o in aşa fel incât să se lege cu clădirea ce urmează in continuare” declara la acel moment,arh. Mirela Moiş.

Valoarea proiectului era de 337.199,00 Euro,acesta fiind aprobat cu o largă majoritate,un singur vot fiind consemnat ca abţinere la şedinţa din 17 august.

După cinci luni de la acest consens,şi după ce Studiul de Fezabilitate întocmit de firma sătmăreana a fost achitat de către Primăria Carei,aceiaşi Primărie vine cu o nouă propunere pentru acelaşi spaţiu,pentru care solicită un nou Studiu de fezabilitate.  De această dată, propunerea este de Amenajare şi reabilitare a manejului existent în parcul careiean,in parteneriat cu Primăria Nyrbator, proiectul fiind întocmit de SC PERACTO AG SRL Satu Mare,valoarea propusă fiind de 2.105.059 lei ( fără TVA).

În mod normal ar trebui să fiu de acord cu orice propunere de investiţii pentru oraşul Carei dar vă atrag atenţia că pe locul  vizat pentru această propunere aţi aprobat în urmă cu cinci luni amenajarea  unui Teatru de Vară,pentru care a fost plătit şi un studiu de fezabilitate” a atras atenţia consilierul Ilie Ciută.  Acesta a solicitat preşedintelui de şedinţă să revoce hotărârea precedentă,care prevedea amenajarea unui Teatru de Vară  dacă tot vor să aprobe o altă destinaţie aceluiaşi spaţiu, pentru a intra în legalitate.

Primarul Kovacs  a considerat că nu e necesară această revocare întrucât au mai fost situaţii similare,în care pentru acelaşi spaţiu s-au aprobat mai multe studii de fezabilitate.

Acesta este un proiect transfrontalier,în colaborare cu cei din Nyrbator şi consider că refacerea manejului este importantă,clădirea fiind printre cele mai vechi din oraş.Nu cred că este o problemă să avem acei cai în parc.Celălat proiect, cu Teatrul de Vara ridica probleme,aveam nevoie de avizul Ministerului Culturii,secţia Monumente şi nu ştiu dacă îl puteam obţine” a precizat primarul Kovacs.

Consilierul Adrian Bucureştean a susţinut ideea realizării Teatrului de Vară în detrimentul manejului,în condiţiile în care activitatea culturală  în oraş este una intensă.

Supus la vot, proiectul obţine majoritatea voturilor consilierilor,cei care au fost împotrivă fiind consilierii PNL.

Situaţia manejului din centrul parcului careiean este una controversată,de-a lungul timpului existând numeroase dispute legate de amplasarea sa în imediata apropiere a Spitalului Municipal şi a Policlinicii Carei.  Acest manej funcţionează din perioada primului mandat al primarului Kovacs,în primii ani Primăria fiind cea care a achitat contravaloarea utilităţilor acestei societăţi .

Potrivit Regulamentului  pentru creşterea şi deţinerea animalelor domestice pe raza municipiului Carei,în zona A,zona  în care este incadrat parcul dendrologic, este interzisă creşterea şi deţinerea de animale.

O situaţie similară a existat în Timişoara,unde Manejul Imperial era amplasat in plin centrul oraşului,in spatele hotelului Continental dar aleşii locali timişoreni au optat pentru transformarea lui în spaţiu cultural.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 7 martie 2012 - 05:33

@Attila:

NU domnule, nu este nimic clar la dumneata, nici numele adevărat, nici la ce (sau la a cui) echipă joci, nici măcar gândirea, ci numai originea.

[Attila (in latină Attila, in greacă Ἀττήλας, n. 406 – d. 453) a fost ultimul și cel mai puternic rege a hunilor, domnind între anii 433–453. Născut într-o familie nobilă, el l-a urmat la tron pe unchiul său Roas, împreună cu fratele său Bleda. Attila mai este cunoscut și ca Attila Hunul, fiind supranumit în unele texte bisericești „Biciul lui Dumnezeu”. Ar avea sensul denumirii de tată, asemănătoare cu cea din limba gotică, și unele limbi slave (vezi în rusă oтeц, pronunțat: [ateț], sau termenul probabil de origine mixtă, „ataman”, în ucraineană), existentă în maghiară, „atya”, și în nume proprii turcice ca Atatürk sau Almatî (Alma-Ata) și în denumirea de dregătorie turcă medievală „atalîk”. Un alt sens ipotetic ar fi o înrudire cu numele vechi turcic al fluviului Volga — Atyl/Atal/Atil. În cazul acesta numele ar însemna „Fluviu mare”. În tinerețe a trăit la curtea din Ravenna, ca ostatic. Prezența sa acolo era o garanție că hunii din Bazinul Panonic conduși de unchiul său nu vor ataca Imperiul Roman de Apus. În anul 445 Attila l-a omorât pe fratele său și a devenit astfel rege al hunilor. În anul 451 hunii lui se îndreaptă împotriva Imperiului Roman de Apus și invadează Galia. Sunt înfrânți în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianța germanică alcătuită din vizigoți, burgunzi și franci, sprijiniți de o arnată romană condusă de generalul roman Flavius Aetius. Bătălia a fost descrisă ca fiind una din cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 2-300.000 de războinici. Conform legendei, moartea lui Attila a survenit în noaptea nunții sale cu prințesa burgundă Ildikó (germ. Hildchen, diminutiv de la „Hilda”). Excesul de alimente și băutură i-ar fi provocat o puternică hemoragie nazală, iar dimineața a fost găsit înecat în propriul sânge. Alte surse spun că ar fi fost ucis de către Ildikó.]

Dumneata ți-ai luat pseudonimul de Attila fiindcă te consideri cumva „tată” sau „atya” al orasului Nagykaroly?

Poate chiar tu ești ăla, cine știe!

Sper însă că n-ai de gând să te însori cu vre-o Ildikó, fiindcă s-ar putea să o pățești urât de tot, și chiar în noaptea nunții. 🙂

Lasati un comentariu