Marea ţeapă din Piaţa Universităţii

• publicat la: 21 ianuarie 2012
Marea ţeapă din Piaţa Universităţii

Am trăit s-o văd si pe asta. In ţara unde, potrivit tuturor sondajelor de opinie, peste 85% din populatie e nemulţumită de viaţa pe care o trăieşte, de Guvern si de directia in care se indreaptă economia, Puterea a găsit resursele să comunice ideea că protestele de la Universitate si din toate celelalte mari oraşe ale României sunt doar o critică indreptată impotriva “sistemului”. Eventual si contra intregii clase politice.

Aparatul de propagandă si mai cu seamă comentatorii din presa fidelă, incă, Puterii au mers chiar mai departe si au eliberat teorii halucinante – protestele din Piaţa Universităţii ar fi o simplă inscenare a partidelor din Opozitie. Mult mai fin regizată, mult mai subtil impachetată si infinit mai atent livrată publicului. Adică, milioanelor de telespectatori care au aruncat in aer ratingul televiziunilor de ştiri in ultima săptămână.

Obisnuita splitare din presă a funcţionat, până la urmă, impecabil si de această dată. Dacă priveau intr-o parte, aveai a doua Revolutie română, dacă schimbi postul, dai peste cea mai mare inscenare a Opozitiei din ultimii ani. E aproape amuzant să constati că unde unii văd o “iarnă românească”, altii nu disting nimic mai mult decât o bandă de derbedei adunati la un loc de o Opozitie tot mai frustrată.

Dincolo de interpretarea astea schizoida, realitatea e una singură. In intreaga tara s-a iesit in strada. Nu au fost cinci milioane de romani, asa cum a cerut Traian Basescu, pentru a-si depune armele, insa in fiecare mare oras s-a umplut piata din centru zi de zi in ultima saptamana. Ori, asta spune multe. Ar trebui sa le spuna si mai multe guvernantilor, care au iesit din nou la contratac. Ar trebui sa ii faca sa recunoasca, in sfarsit, ca au o mare problema si ca asa chiar nu mai merge.

Oricat ar fi partidele de Opozitie de bine organizate, nu cred ca ar fi reusit niciodata sa se organizeze atat de bine si sa scoata mii de oameni, timp de o saptamana, zi de zi, in strada pe frigul asta. Doar ura, foamea si foarte multe nemultumiri ar putea sa faca asta. Si speranta ori iluzia ca protestele lor vor pune capat unei guvernari mai degraba cinice, corupte si batjocoritoare decat responsabila, competenta si eficienta.

Apoi, numarul urias de telespectatori care s-au lipit de ecranele televizoarelor. Sa admitem, de dragul fanaticilor care cred sau sunt interesati sa propage astfel de idei, ca totul nu e decat un sinistru complot al partidelor politice. Fie si asa, daca oamenii nu ar fi avut o problema cu adevarat, daca nu ar fi rezonat cu evenimentele din strada, niciodata Antena 3 nu ar fi devenit pur si simplu cea mai urmarita televiziune din Romania, depasind posturile generaliste Pro Tv, Antena 1 si toate celelalte.

Asta spune mai mult decat e dispusa Puterea sa accepte – chiar daca nu au iesit si ei in strada, milioane de romani s-au saturat de spectacolul unei guvernari unde obscenitatea si indecenta nu e prezenta in lozincile din strada si in strigatul multimii, ci tocmai in actul guvernarii si in persoana unor ministrese si ministri la limita analfabetismului.

Si apoi, sa presupunem din nou, de dragul discutiei, al ratiunii si bunului simt, ca toti romanii care ingheata la Universitate sunt cumparati-vanduti si spectacolul e atent si dichisit regizat in platourile tuturor televiziunilor de stiri. Chiar si asa, oare nu au o uriasa problema guvernantii, daca o astfel de cacealma reuseste sa trezeasca empatie si solidaritate in randul a milioane de telespectatori?

Pentru ca daca spectacolul ar fi fost considerat penibil, fals si fără legătura cu realitatea, atunci la el nu s-ar fi uitat nici dracu. Nici măcar din curiozitate.

sursa ziare.com

comentarii

de Cristi la 28 ianuarie 2012 - 10:41

Bun. Şi cine a creat acest sistem?

de Horia Mărieș la 28 ianuarie 2012 - 12:55

Citez din articol: “Sa presupunem din nou, de dragul discutiei, al ratiunii si bunului simt, ca toti romanii care ingheata la Universitate sunt cumparati-vanduti si spectacolul e atent si dichisit regizat in platourile tuturor televiziunilor de stiri.”

Nu exista nici o “ratiune a bunului simt” in astfel de presupuneri absurde (nu pot preciza autorul textului de mai sus fiindca sursa: ziare.com este o indicatie extrem de vaga). Asa zisele presupuneri jignesc pe cei ce protesteaza deja de 15 zile in Piata Universitatii (si care culmea, stiu foarte bine pentru ce protesteaza). Este o enorma greseala a intregii clase politice sa mai creada ca oamenii simpli si de toate conditiile social (de la saraci pana la antreprenori – oameni de afaceri) care ingheata acum in Piata sunt doar niste prostanaci sau viermi, sau ca o sa ne mai lase prostiti ca si pana acum. Basta, ajunge! Au fost cateva zile cu ninsoare grea, o sa mai urmeze cateva zile de ger crancen, dar speranta protestatarilor se va pastra nestirbita, fiindca dupa toate necazurile meteorologice va urma … primavara, cand protestele nu vor mai putea fi invinse de vremea rea. Daca nu ma credeti, puteti sa va convingeti singuri ca oamenii aia Piata chiar stiu ce vor.
http://www.youtube.com/watch?v=U4Dbur2bf7s
Pun pariu pe o sticla de Jack Daniel’s cu oricine vrea sa tina pariul, ca peste maximum o luna, actualul guvern va fi istorie. Si ăsta va fi doar inceputul avalansei, avalansa se va propaga apoi incet-incet in jos, spre judete, municipii, orase, comune si sate. S-auzim numai de bine.

de edina la 28 ianuarie 2012 - 17:21

dar demisioneaza si basescu? fiindca, vai, daca pleaca el, pleaca si guvernul, cine vine in locul lor?! o sa avem o tara neguvernata! vai, vai! si daca mor astia, oare cine o sa-i inlocuiasca? gata, punem lacatul pe Romania pentru ca nu avem pe cine pune in locul lor!

Lasati un comentariu