România a devenit, fără să ştie, parte la viitoarea mare teroare de pe internet

• publicat la: 30 ianuarie 2012
România a devenit, fără să ştie, parte la viitoarea mare teroare de pe internet

Scandalurile internaţionale se ţin lanţ după semnarea în secret, la Tokyo, a controversatului document ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere), care va instaura cenzura online. Ceaţa de deasupra controversatului tratat începe să se ridice şi dezvăluie ce se doreşte: o poliţie privată care să te urmărească 24 de ore din 24, şi controale fără mandat judecătoresc.

Din păcate, şi România se află pe lista celor 22 de state europene care şi-au pus semnătura, joia trecută, pe acest document anunţă JURNALUL NAŢIONAL, fără ca Guvernul să-şi informeze sau consulte cetăţenii. Semnarea în secret la Tokyo de către România a Tratatului ACTA ridică mari semne de întrebare asupra modului în care s-a negociat acest document şi ce repercusiuni va avea el asupra utilizatorilor de Internet, afirmă GÂNDUL. COTIDIANUL susţine că Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele  României, fără niciun fel de dezbatere publică!

Iar premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că nu deţine informaţii despre condiţiile în care România a adoptat Acordul! În fapt însă, remarcă ADEVĂRUL, afirmaţia lui Emil Boc dezvăluie mecanismele prin care s-a ajuns la semnarea acestui Tratat global. Comisia Europeană a fost cea care a purtat negocierile pentru acest acord, fără ca în ţările semnatare să existe o dezbatere publică asupra documentului final. Mai mult, europarlamentarul PNL, Renate Weber, a declarat pentru GÂNDUL, că negocierile pentru ACTA au fost ţinute în secret şi că se îndoieşte că „guvernanţii români au ştiut ce semnează“.

În afară de statele din zona europeană şi-au mai pus semnătura pe Tratat SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. De remarcat, subliniază EVENIMENTUL ZILEI, că printre ţările care nu vor semnat Acordul se numără Rusia, China, ţările africane şi cele din America Latină. Raportorul PE al ACTA, francezul Kader Arif, a demisionat vineri denunţând negocierile cu privire la acest text controversat pe care l-a cali­ficat drept o „mascaradă“, afirmând că lansează „un semnal de alarmă“. Kader Arif a declarat, citata de ROMÂNIA LIBERĂ, că „nu a mai văzut niciodată până acum asemenea manevre“ din partea oficialilor europeni.

Tratatul care a divizat lumea, după cum îl numeşte GÂNDUL, este un tratat internaţional prin care se doreşte reglementarea internetului. Cea mai controversată arie de acţiune a acestui tratat propune o modificare esenţială a legislaţiei internaţionale: providerii pot pătrunde în interiorul  calculatorului unui utilizator, printr-un script instalat obligatoriu, şi să raporteze unei case de copyright ce produs  a fost piratat fără a fi nevoie de obţinerea unui mandat judecătoresc. Intruziunea în viaţa privată a utilizatorilor, susţine EVENIMENTUL ZILEI, poate crea o psihoză şi o slăbire a drepturilor individuale. Oamenii pot renunţa la libertăţi fundamentale de frica de a nu li se imputa ceva.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu