Să vă fie ruşine că vreţi să trăiţi bine!

• publicat la: 3 ianuarie 2012
Să vă fie ruşine că vreţi să trăiţi bine!

Cam aşa ar putea fi sintetizat mesajul general transmis de guvernanţi de-a lungul anului 2011. Când noi abia putem să vă plătim pensiile si salariile, făcând eforturi colosale si sacrificându-ne teribil pentru asta, voi vă incăpăţânaţi să vă doriti să trăiţi mai bine.

Ei bine, a sosit ceasul in care trebuie să intelegeti că supravietuirea e un lux pentru care trebuie să ne fiti recunoscători – aceasta este varianta puţin extinsă a principalei filosofii expuse, mai mult sau mai putin subtil, de către conducatorii noştri in ultimul an si jumătate.

Un ministru, care se laudă că se pricepe la fel de bine la cratiţă ca si la mânuitul pixului pe contracte de sute de milioane de euro, ne promite că statul va fi in stare si anul ăsta să isi plătească obligatiile către cetăţenii săi. Un mesaj care se presupune a produce nesfârsite bucurii angajatilor săi, cu atât mai mult cu cât faptele de „vitejie” ale guvernantilor din trecutul apropiat au demonstrat că oricând pot tăia din drepturi fără prea multe comentarii si explicatii.

Problemele pe care Uniunea Europeană le intâmpină in aceste momente in administrarea crizei euro si datoriile suverane au dat apa la moara in discursurile publice ale presedintelui si premierului. La adapostul solutiilor care se cauta in Europa pentru iesirea din criza, Executivul de la Bucuresti isi face un titlu de glorie ca este singurul din lume care a administrat austeritatea in doze letale poporului.

De ca si cum scopul unei guvernări ar fi curajul de a instaura saracia si austeritatea, nu de a face posibila prosperitatea si de a asigura siguranta si linistea, Guvernul Boc s-a autointitulat modelul Europei doar pentru ca nu a avut incotro si a trebuit sa spuna intr-o trista zi ca nu mai are bani de pensii si salarii si, in consecinta, le reduce cu un sfert. In aceeasi logica, daca maine nu va mai avea bani deloc, probabil vor ajunge sa se laude ca furnizorii solutiei universale la orice fel de criza – incetarea tuturor platilor de catre stat.

In ciuda tuturor sondajelor de opinie, in care peste 80% dintre romani declara ca ne indreptam intr-o directie gresita, presedintele, premierul si principalii lideri ai coalitiei de guvernare sustin ca sunt singurii care stiu ca doar aceasta este calea. Numai asa se implineste adevarul si viata nu mai poate avea alt sens decat cel al austeritatii. Insa sondajele de opinie sunt printre cele mai mari capcane al acestor timpuri.

De exemplu, din ultimul sondaj de opinie IRES rezulta ca vinovati pentru criza sunt Traian Basescu si Guvernul, care impreuna conduc tara intr-o directie gresita. Pentru a zapaci si mai mult mintile slabe ale analistilor, in acelasi sondaj majoritatea romanilor il vor pe acelasi Traian Basescu implicat in guvernarea tarii cel putin la fel de mult ca si in 2011. Cum poate cineva sa vrea ca principalul vinovat pentru criza sa se implice si mai mult in actul guvernarii?

Doar paradoxalul popor român si-ar fi putut exprima astfel „viziunea”. In acest punct se unesc si se sting toate nelămuririle. In ciuda faptului că nu au mai apucat să trăiască niciodată bine, românilor ar trebui acum sa le fie chiar si rusine pentru faptul ca s-au gândit măcar la una ca asta. Ori să facă penitenţe. Pentru simplul motiv că au visat cândva să ducă o viaţă mai bună si au actionat aşa cum au stiut mai bine.

Actuala guvernare are cel putin farmecul de a ajunge in situatia de a condamna acum pe toti cei care au crezut in indemnul unui jucător astăzi preşedinte – să trăiti bine! Să ne fie ruşine – spune peste timp, in loc de „La multi ani!” si un susţinător de bază al guvernării lui Traian Băsescu si Emil Boc. Intr-adevar sa va fie rusine ca renuntati la valorile Europei si comasaţi alegerile ca să daţi dracului democraţia pe o economie care valorează cât colectiile de ciubote ale ministreselor din PDL.

Să ne fie ruşine, intr-adevăr, că nu ştim bine nici măcar ce vrem. Poate tocmai de asta si guvernantii s-au gândit că n-ar fi rău să ne administreze ce cred ei de cuviinţă şi potrivit a primi intr-o lume care se schimbă de la o zi la alta.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu