Se anunţă un an politic tumultos. Care sunt principalele schimbări de pe agenda noului an

• publicat la: 2 ianuarie 2012
Se anunţă un an politic tumultos. Care sunt principalele schimbări de pe agenda noului an

Anul 2012 se anunţă unul tumultos din punct de vedere politic. Pe agenda noului an, stau cel puţin patru chestiuni arzătoare.

Cap de listă este schimbarea Constituţiei, visul preşedintelui Traian Băsescu şi al Partidului Democrat Liberal. Astfel, Parlamentul ar urma să piardă atât din numărul de camere, cât şi din cel al aleşilor. Însă de la dorinţă la faptă este cale lungă, pentru că UDMR-ul se opune vehement. Astfel, dacă în 2012, totul va decurge conform planului partidului de guvernământ, vom avea parte de un parlament unicameral şi de un număr de aleşi redus la 300.

Tot ei îşi vor pierde şi unele drepturi – de exemplu, nu se vor mai putea bucura ca până acum de imunitatea  parlamentară decât în cazul declaraţiilor politice. În rest vor putea fi percheziţionaţi, anchetaţi sau chiar arestaţi fără acordul Parlamentului.

Singurul care nu va răspunde în faţa legii, cel puţin pe perioada mandatului, va fi preşedintele. Mai mult, el se va bucura de atribuţii sporite, însă nici una din aceste modificări aduse Constituţiei nu poate fi luată în calcul fără acordul opoziţiei, fiindcă este nevoie de două treime din votul parlamentarilor.

O altă chestiune pe agenda anului 2012 este legea reformei de sănătate. Ea nu va fi dezbătură în Parlament, ci va fi adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii.

Şi legea turismului, promovată de ministerul Elenei Udrea, este pe agenda anului 2012. Ea prevede ca sezonul estival să debuteze la 1 mai şi să se sfârşească la 30 septembrie, fapt ce a nemulţumit de pe acum asociaţiile de profil.

Anul nou aduce cu sine şi taxe noi. Spre exemplu, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, propune o taxare a averilor mai mari de 450.000 de euro cu un punct procentul timp de trei ani.

sursa antena3

Lasati un comentariu