Statul îşi vinde perlele energetice
La presiunea FMI, Guvernul va scoate la privatizare în acest an cele mai valoroase companii aflate în portofoliul său, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi complexurile energetice.
Programul masiv de privatizări în energie, demarat la începutul anilor 2000, a stagnat în 2006, după vânzarea Electrica Muntenia Sud, preluată de Enel. Am apucat să vindem în acei ani companii energetice foarte importante, precum Petrom (cumpărată de OMV), Distrigaz Sud (GDF Suez), Distrigaz Nord (E.ON) şi distribuţiile de energie din Oltenia (CEZ), Moldova (E.ON), Banat şi Dobrogea (Enel).
Însă programul de privatizări a fost frânat după scandalul Electrica Muntenia Sud, soldat cu trimiterea în judecată pentru subminarea economiei naţionale a ministrului de atunci al Economiei, Codruţ Şereş.
În faţă a ieşit apoi ideea întăririi pieţei de capital, în 2006 şi 2007, când bursele mergeau strună în toată lumea. Atunci s-au listat, prin ofertă publică iniţială, Transelectrica şi Transgaz. Se dorea şi listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi chiar Termoelectrica, însă, în toamna lui 2007, Guvernul a venit cu ideea năstruşnică a înfiinţării unui gigant energetic integrat vertical, care să înglobeze majoritatea companiilor de stat.
Aceasta în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles duceau o campanie acerbă antitrust şi dădeau în judecată stat după stat pentru a sparge marile companii.
Pierdem controlul complexurilor
Noua guvernare de la finele anului 2008 a venit însă cu altă idee: facem nu o singură companie, ci două, de asemenea integrate. Proiectul a fost blocat în instanţă de Fondul Proprietatea şi de sindicatele din Hidroelectrica, care s-au opus divizării producătorului de energie hidro, cel mai valoros activ al statului.
În acest peisaj, acordul preventiv semnat de România cu FMI la începutul anului 2011 a deschis finanţatorilor externi oportunitatea de a pune condiţii dintre cele mai drastice Guvernului nostru, printre care şi scoaterea la privatizare a celor mai valoroase companii pe care le mai are statul.
Iată care sunt societăţile la care statul va pierde controlul, după ce va vinde către investitori strategici pachetele majoritare de acţiuni: potrivit Ministerului Economiei, este vorba despre Complexul Energetic Oltenia, format din actualele complexuri şi din resursele de lignit, un nou colos energetic despre care vom vorbi pe larg mai jos; vor fi privatizate, de asemenea, Electrica Furnizare, Electrica Serv, viitorul complex din Valea Jiului (minele viabile de huilă şi termocentralele Mintia şi Paroşeni), Oltchim şi Cupru Min.
Americanii vor să ne vindem companiile
Un alt exemplu de presiune sunt discursurile de anul trecut ale ambasadorului Statelor Unite, Mark Gitenstein, care de fiecare dată când a ieşit în public a ţinut să critice Guvernul pentru lipsa de transparenţă în gestionarea sectorului energetic, pentru faptul că nu vinde companiile pentru a atrage investiţii şi pentru că nu liberalizează piaţa de energie. El chiar a spus, la un moment dat, că preşedintele Traian Băsescu i-a promis omologului Obama toate aceste lucruri.
În urmă cu câteva săptămâni însă, în cadrul unui seminar unde era prezent şi preşedintele Băsescu, Gitenstein nu a mai pomenit nimic de privatizări. Întrebat în acea conferinţă ce i-a promis lui Barack Obama la Washington, Băsescu a răspuns că România poate fi marele câştigător al acordului cu SUA, dacă ştie cum să-şi joace cărţile. Depinde ce primim la schimb.
Toate societăţile care vor fi vândute în acest an au fost dintotdeauna râvnite de companii internaţionale de energie care stau la pândă să cumpere, ieftin, active ce promit un profit foarte mare pe viitor. Mai ales în condiţiile în care Guvernul s-a angajat, în ultima scrisoare de intenţie către FMI, ca toate acestea să fie vândute până la finele anului 2012. Da, aţi ghicit, adică până la viitoarele alegeri. Oare câţi bani o să ia Guvernul, în plină criză, pe aceste adevărate mine de aur, în condiţiile în care avem şi un termen-limită pentru a le vinde?
sursa adevarul