Ce gândesc tinerii despre criza economică?

• publicat la: 11 februarie 2012
Ce gândesc tinerii despre criza economică?

Tinerii sunt demoralizati din cauza crizei economice si cred că le este mai greu decât le-a fost părintilor să-si găsească un job sau să-si cumpere o casă, arată un sondaj recent al Pew Research.

Conform sondajului, 41% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca tinerii au fost cel mai rau afectati de criza  economica.
Jumatate dintre tinerii chestionati (cu varste intre 18 si 34 de ani) au spus ca si-au luat un loc de munca doar pentru a plati facturile, iar 35% au ales sa-si continue studiile din cauza crizei. Alti 24% sustin ca au lucrat voluntar doar pentru a avea experienta.

In plus, aproapte un sfert dintre adultii tineri (24%) s-au mutat inapoi cu parintii in ultimii ani, din cauza conditiilor economice dificile.

Tinerii rămân depedenti de părinti, amână nunta din cauza banilor

Chiar daăa până la vârsta de 25 de ani, majoritatea tinerilor au terminat scoala, multi parinti se asteapta ca acestia sa ramana dependenti de ei pentru ca nu isi gasesc loc de munca sau locuinta.

22% dintre tineri spun ca au amanat momentul in care isi intemeiaza o familie, din cauza problemelor financiare, iar 20% sustin ca au amanat nunta din aceeasi cauza.

Tinerii sunt de parere ca le este mai greu sa isi gaseasca o slujba, sa economiseasca, sa-si plateasca studiile sau sa cumpere o casa decat le-a fost parintilor lor.

In plus, o parte din tineri sunt nemultumiti si de cat de greu este sa gaseasca un partener de viata, in special femeile fiind nemultumite din acest punct de vedere – 41% dintre femeile tinere spun ca le este mai greu decat le-a fost parintilor sa-si gaseasca un partener, pe cat doar 24% dintre barbati sunt de acord.

Sondajul a fost realizat in decembrie anul trecut in Statele Unite, pe un esantion de peste 2.000 de adulti si are o marja de eroare de 2,9%.

Somajul in rândul tinerilor, la nivel istoric

Rata somajului in randul tinerilor a crescut in ultimii ani si in Statele Unite si in Europa, iar economistii de la universitatea Harvard au numit deja tinerii de azi „generatia pierduta”, estimand ca efectele somajului prelungit asupra tinerilor se vor face simtite si peste zece ani de acum incolo.

Rata somajului in randul tinerilor in Uniunea Europeana este de 22%. In Belgia, Estonia, Marea Britanie si Suedia, aproape unul din cinci tineri nu are loc de munca. In Romania, rata somajului in randul tinerilor este de 23%, in timp ce somajul in intreaga tara este de 7%.

In Letonia, Lituania, Italia, Portugalia si Slovacia rata somajului la tineri trece de 30%, iar in Grecia si Spania a ajuns la nivelul periculos de 48%.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu