Contracte

• publicat la: 20 februarie 2012
Contracte

Lega interzice contractul de vânzare-cumpărare intre soţi.

Trăind intr-o societate plină de convenţii si obligatii, incheierea unui contract nu face altceva decât să atragă răspunderea in faţa legii in caz de nerespectare a clauzelor contractuale.

Pe o coală albă de hârtie se pot scrie multe, vrute si nevrute chiar, iar societatea face uz de multă maculatură pentru a susţine toată scriitura contractuală.

Intr-un contract se realizează o intelegere scrisă in care două părţi convin să se oblige una pe alta intr-un numit fel. Se realizează, de fapt, un troc: serviciu pentru serviciu, dar care se desfăşoară sub rigoriile legii.

Acest lucru este necesar pentru ca fiecare parte sa se asigure de seriozitatea celeilalte si de faptul ca isi va duce la indeplinire sarcinile. Inainte de a semna un contract, este de preferat ca acesta sa fie validat de catre un expert din domeniul legal, care sa ofere toate detaliile si eventualele repercusiuni legate de intrarea in uz a acestui act oficial.

Multe randuri redactate frumos intr-un contract pot prejudicia una din parti, sau chiar pe ambele, asta daca nu este redactat corect sau prezinta ambiguitati. Este foarte importanta claritatea textului si, mai ales, ca toate clauzele sa reprezinte interesul partilor. Conventia legala – asa cum este numit in practica un contract – este investita cu putere de lege, astfel ca incheierea unui contract interzis, ilicit, fara consimtamantul ambelor parti sau fara existenta discernamantului atrage dupa sine pedeapsa legala.

Cine nu are liber la contract?

Contractele au o valoare legala doar in momentul in care sunt indeplinite cateva conditii, mai ales cele legate de cine este in capacitatea de a incheia o conventie legala. Prin urmare, anumite categorii de persoane nu isi pot pune semnatura la finalul scriiturii contractuale, printre acestea numarandu-se minorii sau cei carora legea le-a interzis sa isi exercite acest drept. In cazul minorilor se pot incheia contracte, insa doar daca este mentionat un reprezentat legal.

O categorie aparte in domeniul contractelor o constituie sotii, acestia neavand voie sa semneze contracte de vanzare-cumparare intre ei, aceasta actiune fiind ilegala.

Contractele pot fi incheiate doar in termeni normali, civilizati, fiind nevoie de consimtamantul ambelor parti si nu este legal daca este semnat prin constrangere sau folosirea violentei.

Validitatea unui contract este data si de semnatura partilor, care reprezinta exteriorizarea acordului cu privire la conventiile clar enuntate si descrise in corpul contractului.

Fara semnatura personala, valoarea contractului este nula.

Clauzele dau bătăi de cap părţilor

Un aspect foarte important, atunci cand vine vorba de incheierea unui contract, face referire la claritatea textului acestuia si la valentele pe care le poate lua in caz de ambiguitate. Textul nu trebuie sa fie general, din contra, trebuie sa fie cat mai specific si detaliat. De exemplu, in multe contracte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, specifice batranilor care, in schimbul cedarii locuintei lor accepta sa fie intretinuti de rude, prieteni sau chiar necunoscuti, se strecoara multe inadvertente.

De obicei, clauza de intretinere nu este stipulata clar, nu se precizeaza in ce consta intretinerea, cuantumul ei, astfel ca se ajunge la cazuri nefericite in care batranii sunt practic lasati pe drumuri sau ingrijirea lor este ca si inexistenta.

Eu ţi-am dat, eu iţi iau

Contractele de donatie au un caracter aparte. Daca in majoritatea cazurilor acestea sunt irevocabile, cand vine iarasi vorba de soti, acestea prezinta exceptii. Cu alte cuvinte, chiar daca un sot a donat celuilalt in timpul casatoriei un anumit bun, la un moment dat poate revoca aceasta actiune.

Rezumand subiectul dezbatut astazi, este foarte important ca atunci cand se semneaza un contract sa fim atenti la toate clauzele si hibele pe care textul le poate contine, consultarea unui avocat eliminand multe posibile neplaceri in acest sens.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu