Iaurtul preparat in casă, aliment-medicament şi produs cosmetic de excepţie

• publicat la: 4 februarie 2012
Iaurtul preparat in casă, aliment-medicament şi produs cosmetic de excepţie

Iaurtul este un aliment gustos, sănătos, recomandat in diete si necesar pentru o alimentaţie echilibrată. Toată lumea ştie că este un produs lactat obţinut din fermentarea laptelui.

Pentru a produce iaurt poate fi folosit orice fel de lapte, respectiv de vacă, oaie, capră, bivoliţă, cămilă – dar, in ziua de azi, cel mai des la prepararea iaurtului este laptele de vacă, mai accesibil si la indemana tuturor.

Despre iaurt, cum a apărut, nu se cunosc prea multe amănunte. Se crede că s-ar fi născut dintr-o eroare, din laptele tinut pe vremea aceea, demult, intr-un burduf de piele si uitat afară, la căldură.

Microbiologul rus Mecinicov, cel care a dus „faima” iaurtului in lume, a fost primul cercetător care a studiat iaurtul in laborator si asta mai mult din curiozitate, deoarece voia să afle secretul longevităţii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. Curiozitatea legata de iaurt i-a adus cercetătorului rus Premiul Nobel. Mecinicov a fost cel care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui.

Cel mai sanatos si mai igienic iaurt este cel pe care-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi insine si toti ai nostri. Se incalzeste jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem la indemana si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele cald cu cel rece si il turnam in borcanele deja pregatite.

Pentru inceput, trebuie un borcan de iaurt din comert, dar poate fi folosita si smantana sau branza de vaci – pentru cuibusor sau maia – cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie de iaurt. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase.

In 10 – 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din incăpere, ar trebui să avem iaurtul. După ce iaurtul s-a facut, se pun capacele la borcane. Se pastreaza la rece, in frigider. Aveti grija ca de fiecare data sa opriti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand veti pregati un alt iaurt.

Specialistii spun ca produsele lactate au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei, iar iaurtul o poate face chiar foarte bine deoarece contine suficient calciu si vitamina D.

De asemenea, in cazul persoanelor care consuma doua – trei portii de lactate pe zi, riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu pana la 50%. Este bine de stiut si faptul ca iaurtul este un aliment cu putine calorii, asa ca poate fi consumat de persoanele care tin cura de slabire.

Iaurtul nu este, după cum bine se stie, doar un aliment-medicament care poate aduce beneficii deosebite organismului nostru, ci poate fi folosit cu rezultate deosebite si ca produs cosmetic. Astfel, iaurtul tratează acneea, coşurile adolescentilor. Pe faţa curată, după ce a fost bine spălată, se aplică iaurt direct pe pielea afectată si se maseaza bine, după care faţa se spală din abundenţă cu apă călduţă.

Iaurtul poate fi folosit si pentru ingrijirea zilnica a pielii sensibile, fără a provoca reactii alergice. Alege pentru pielea ta iaurturile naturale, cele preparate in casă, fără conservanţi, coloranţi sau arome.

In accidentele casnice, arsuri sau opărire, iaurtul face adevărate minuni. Toarnă imediat iaurt pe porţiunea de piele afectată si usturimea şi roşeaţa vor dispărea ca prin minune.

Să avem sănătate!

sursa ziare.com

Lasati un comentariu