Legea micii reforme in justiţie

• publicat la: 3 februarie 2012
Legea micii reforme in justiţie

Cu un singur click deschizi direct de pe mail citaţia de chemare la proces

Pentru a eficientiza soluţionarea proceselor, Legea micii reforme in justitie netezeşte drumul anevoios al cazurilor aflate deja pe rol si ajută cetăţenii să petreacă cât mai puţin timp pe culoarele tribunalelor

Legea micii reforme in justiţie, cu o importanţă la fel de mare ca si Codurile Juridice, vine in intâmpinarea nevoilor domeniului de drept si al cetăţenilor, noile prevederi fiind in consonanţă cu dinamica schimbată a realitatii judiciare. Ritmul justitiei este mai alert datorita acestor modificari, care deriva din schimbarile variate generate de societate. Evolutia tehnologiei, numarul extrem de mare de procese aflate pe rol, precum si dorinta cetatenilor de a-si limita timpul dedicat problemelor in instanta sunt factorii care au condus la concretizarea acestui act normativ.

O reformă mică de-aş avea…

Cum dorinţa cetăţenilor e lege pentru guvernanţi, mica reformă in justitie reprezintă un pas important in accelerarea solutionarii actelor de justitie, noile instrumente de actiune fiind variate si faciliteaza accesul la informatie. Una dintre prevederile stipulate face referire la cresterea numarului de structuri si persoane care pot face recurs in interesul legii. Astfel, noile entitati pe care te poti baza atunci cand vrei sa faci un recurs sunt Avocatul Poporului si Colegiul de Coordonare al ICCJ, fiind realizat un complet in fata caruia un judecator delegat intocmeste un raport si prezinta solutiile gasite de el cu privire la speta expusa si la care se face recurs.

Judecatorii solutioneaza amenzi – cazuri de 2000 de lei

Celebrele probleme ale amenzilor isi vor gasi de acum rezolvarea in verdictul judecatorului iar acesta va avea competenta de a primi si sfatui cetateni cu “probleme” de zeci, sute sau maximum 2000 de lei. Aceste amenzi vor trebui sa-si ia adio de la Inalta Curte de Casatie sau de la Curtea de Apel, de acum inainte plata lor nu va mai depinde de hotararile acestora.

Unde-s multi lipsa la proces, delegatii cresc si ei

Pentru a evita prelungirea proceselor in care numarul partile implicate este foarte mare, iar absenta unei parti atrage de la sine amanarea procesului, de data aceasta s-au gasit solutii care sa impace pe toata lumea – si pe cei prezenti, si pe cei absenti. Astfel, lipsa unei parti poate fi substituita de un delegat care va reprezenta interesele persoanei sau ale grupului in cauza, neafectand derularea normala a procesului. Mai lipseste ca procesele sa se desfasoare via internet, pe o platforma de comunicare care sa permita conferinte intre parti si judecator.

Mijloace moderne de instiintare

Cum tehnologia avansata si variata din societatea contemporana ne acapareaza toate domeniiile de activitate, era de asteptat ca justitia sa puna mana pe telefon, mouse sau fax si sa-si instiinteze cetatenii cu privire la diferite actiuni, trebuie doar sa fim atenti ca citatia de chemare la proces sa intre in „Inbox”, si nu in „Spam”.

Toate aceste adaugiri sunt, per total, benefice actiunilor intentate de justitiabili, reformele de acest gen, fie ele mai mari sau mai mici, contribuind cu pasi marunti, dar siguri, la schimbarea la fata a justitiei romane.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu