Unitate de Primire Urgenţe operaţională

• publicat la: 14 februarie 2012
Unitate de Primire Urgenţe operaţională

Noua Unitate de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare a devenit de azi operaţională, primind primii pacienţi.

Deschiderea s-a făcut în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Árpád, a vicepreşedintelui Mircea Govor, şefului IPJ Satu Mare, Constantin Taloş, precum şi a directorului Spitalului Judeţean de Urgenţe Satu Mare, Adrian Marc. Mutarea din vechea unitate s-a realizat fără probleme şi într-un timp foarte scurt, astfel că de azi medicii au putut să preia în timp util pacienţii.

Noua cameră de gardă este o unitate dotată modern şi va funcţiona după nişte reguli bine stabilite. În primul rând a fost instituită interdicţia aparţinătorilor de a intra după bolnavi. Echipajele ambulanţelor şi bolnavii se prezintă la departamentul triaj şi, în funcţie de gravitatea suferinţei, sunt îndrumaţi către un anumit traseu colorat specific.

Astfel, linia roşie este pentru traseul urgenţă de gradul zero – resuscitare, unde timpul de aşteptare este de zero minute, galben – bolnav critic, timp de aşteptare 10 minute, verde – non urgent, cu timp de aşteptare 30 de minute, albastru – timp de aşteptare 60 de minute şi alb – 120 de minute”

Noua UPU are în prezent o suprafaţă de 1187 mp, la parterul clădirii, spaţiu dedicat actului medical de urgenţă şi 500 mp amenajaţi în subsolul clădirii, folosit ca spaţiu administrativ. Până acum, Unitatea de Primiri Urgenţe funcţiona la parterul corpului A din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, pe o suprafaţă de doar 452 mp. Unitatea de Primiri Urgenţe este dotată cu spaţii de prelucrări sanitare şi de igienizare mai intensivă a cetăţenilor care intră în spaţiul de urgenţă, aparatură modernă, sistem de monitorizare, supraveghere video, cabinete moderne.

În cadrul UPU, funcţionează şi Sistemul de Telemedicină, care face posibilă legătura directă prin videoconferinţă cu centrele de excelenţă în medicină (Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti), sistem necesar pentru a se putea dezbate problemele medicale apărute în cazurile grave ce depăşesc resursele terapeutice ale Serviciului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi cu trimitere directă la un centru universitar. În aceste cazuri se poate apela la transfer interclinic prin echipajele SMURD (ambulanţa şi/sau elicopter).

Investiţia totală este de 6,95 milioane lei, din care 2,23 milioane reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Satu Mare, iar restul sumei a fost alocată de Ministerul Sănătăţii.

comunicat

Lasati un comentariu