Ziua îndrăgostiților, varianta importată: De la legendă, la o afacere de miliarde de dolari

• publicat la: 14 februarie 2012
Ziua îndrăgostiților, varianta importată: De la legendă, la o afacere de miliarde de dolari

Fie că vorbim de Sfântul Valentin sau de omologul său autohton, Dragobetele, Ziua Îndrăgostiţilor bate la uşă. Această sărbătoare, aşteptată cu mare entuziasm de tinerii îndrăgostiţi, a fost importată după anul 1990 şi este cea mai potrivită pentru declaraţii romantice, dar şi prilej pentru flori, cadouri  sau minivacanţe.

Mulţi dintre noi ne întrebăm cine a fost Sfântul Valentin, ce a făcut el şi de unde provine acest obicei de a sărbători îndrăgostiţii în 14 februarie.

Intens exploatată comercial, Ziua Îndrăgostiţilor este o zi care îl comemorează pe Sfântul Valentin. Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat în 14 februarie 269 e.n., pentru că ar fi oficiat căsătorii în secret, împotriva legii date  de împăratul Claudius II Gothicus care interzisese căsătoria. Legenda spune că preotul a fost prins şi trimis în închisoare, unde ar fi încheiat cu formula „de la Valentinul tău” o scrisoare către fiica paznicului închisorii de care se îndrăgostise. Propovăduitorul dragostei, Sfântul Valentin, trimitea și mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le “Amintiţi-vă de Valentin” şi „Vă iubesc”.

Valentine’s Day este de câţiva ani buni prilej de bucurie pentru comercianţi. Vânzările record de flori, inimioare, bomboane şi bijuterii îi fac pe negustori să-şi frece mâinile de bucurie. Cadourile pentru persoana iubită şi vacanţele în ţări exotice sunt la mare căutare în această perioadă.

Americanii au cheltuit 17 miliarde de dolari anul trecut, câte 3.5 miliarde pentru cine romantice și bijuterii și peste 1 miliard de dolari pe flori. Sume la fel de importante cheltuiesc și europenii sau asiaticii.

Majoritatea românilor preferă însă să-şi sărbătoreasca dragostea pe 24 februarie, de Dragobete. Unele publicaţii sau companii au început să conducă campanii pro-Dragobete, sub sloganul „De Dragobete iubeşte româneşte!”

sursa ziare.ro

comentarii

de Nicoleta Latis la 14 februarie 2012 - 10:06

Eu sunt ardeleanca practica. Le sarbatoresc pe amandoua. Nu conteaza de unde e sarbatoarea, important e sa celebram dragostea cu orice prilej. Si tot datorita pragmatismului prefer cadourile facute de mine sau de cel de langa mine. O felicitare facuta de sot este mult mai frumoasa si cu o valoare sentimentala mult mai mare decat una cumparata din magazin.Dragi indragostiti, viitori indragostiti sau pur si simplu indragostiti de viata, La multi ani, de ziua indragostitilor!

Lasati un comentariu