Băsescu vrea să schimbe harta ţării până la toamnă. Cum va fi impărţită România

• publicat la: 11 martie 2012
Băsescu vrea să schimbe harta ţării până la toamnă. Cum va fi impărţită România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat  că actualul Parlament trebuie să adopte in perioada următoare Legea sănătăţii si Legea de reorganizare administrativ-teritorială, arătând că acestea vor intregi reforma statului.

In opinia mea, este fundamental necesar ca, in perioada urmatoare, actualul Parlament sa adopte doua legi care vor intregi reforma fundamentala a statului. Aceste doua legi sunt: Legea sanatatii si Legea reorganizarii administrativ-teritoriale„, a afirmat Basescu in Parlament, potrivit Mediafax.

El a spus că Legea sanatatii a trebuit retrasă pentru că a fost prost lansată in dezbatere, dar nu trebuie abandonată, deoarece este nevoie de un control mai puternic al banului public.

In privinta reorganizării administrativ-teritoriale, Traian Băsescu a spus că face o propunere parlamentarilor să adopte, prin discutii cu Opozitia, reorganizarea administrativa a ţării.

Nu poate convinge pe nimeni ca o tara organizata administrativ ca in 1968 mai poate sa corespunda nevoilor de astazi”, a afirmat presedintele.

Seful statului a aratat ca sunt aceleasi directii sanitare, agricole, ale serviciilor secrete ca in 1968, iar o asemenea organizare nu mai poate corespunde nevoii de dezvoltare.

El a mai spus că reorganizare administrativ-teritoriala este cheia care permite cheltuirea mai eficientă a banilor si ar permite o masivă descentralizare a banilor europeni.

Este un subiect pe care sa-l ganditi si sa-l asezati deasupra prioritatilor dumneavoastra„, le-a mai spus Băsescu parlamentarilor prezenti.

Potrivit proiectului de reorganizare pus in dezbatere publică anul trecut, România ar putea avea 8 judete mai mari, in loc de 42, pornind de la actualele regiuni de dezvoltare. In prezent, România este impărtita in opt regiuni de dezvoltare: Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.

Noul Consiliu Regional va distribui fondurile europene pentru investitii: drumuri, sisteme de apa sau canalizare iar prefectura nou infiintata va avea birouri astfel incat oamenii sa nu mai bata zeci de kilometri daca au vreo problema.

Cu alte cuvinte, pentru orice problemă românii vor merge la primărie si nu la fiecare agenţie guvernamentală, ca până acum.

Apare insă si o problema: toti vom fi obligati să ne schimbăm cărţile de identitate. Proiectul este sustinut in primul rând de Seful Statului.

UDMR, deşi partener de coalitie, a avut obiectii: Uniunea doreşte 16 regiuni, Iar Opozitia respinge cu totul ideea.

sursa incont.ro

Lasati un comentariu