De ce se “bat” străinii pe turiştii români

• publicat la: 17 March 2012
De ce se “bat” străinii pe turiştii români

Românii sunt printre cei mai cheltuitori turişti în străinătate, le place să meargă la taverne, chiar dacă au cumpărat un pachet de tip all inclusive, optează într-o proporţie mai mare decât alţi turişti pentru hoteluri de 4-5 stele şi sunt mai tineri decât media de vârstă a celorlaţi vizitatori străini.

Pe scurt, aşa arată portretul turistului român în străinătate, în opinia reprezentanţilor oficiilor naţionale de turism din străinătate prezente în România. În prezent doar patru state au în România reprezentanţe ale birourilor naţionale de turism: Austria, Grecia, Ungaria şi Thailanda.

“Românii sunt printre cei mai cheltuitori turişti străini din Grecia, depăşindu-i de exemplu pe germani, englezi şi olandezi. De exemplu, un englez cheltuie pe zi 5-10 euro, în timp ce un român scoate din buzunare 80-100 de euro pe zi, în afară de cheltuielile cu pachetul de servicii turistice”, a declarat pentru gândul Roxana Birău, asistent manager în cadrul Biroului  din România al Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei.

Birău spune că, de obicei, un român care a plătit 600 de euro pe un pachet turistic în Grecia, mai cheltuie în sejur încă 600 de euro.

Şi când merg în vacanţe în Austria, românii cheltuie cei mai mulţi bani, comparativ cu polonezii, ungurii şi cehii, reiese din datele furnizate gândul de Oficiul Naţional de Turism al Austriei (ONTA).

145 de euro pe zi, sumă medie cheltuită de un român la schi în Austria

Iarna românii cheltuie în Austria 145 de euro pe zi, iar vara, românii scot din buzunare mai puţin decât iarna , şi anume 116 euro.

În Austria, vara preţurile sunt cu până la 40% mai mici decât iarna, potrivit datelor furnizate gândul de Oficiul Naţional de Turism al Austriei (ONTA) în România.

“În general, după ruşi, românii sunt cei mai cheltuitori turişti. Românii respectă eticheta, nu fac ravagii. Neamţul greu mai scoate un ban din buzunar, atunci când merge la all inclusive. În Albena, de exemplu, unde majoritatea hotelurilor sunt de tip all inclusive, turiştii germani nu prea ies la terase, în afara hotelului”, a explicat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant în domeniul turismului.

Bădulescu spune că, în schimb, românilor le place să meargă la cumpărături, la tavernele de pe lângă hotelul unde sunt cazaţi. “În Albena, de exemplu, sunt taverne cu specific mexican etc, care şi-au arborat steagul României, pentru că au foarte mulţi clienţi români”, a explicat Bădulescu.

Românii preferă hotelurile de 4-5 stele

Un alt motiv pentru care străinii încearcă să atragă turiştii români ţine de faptul că aceştia optează în mai mare proporţie decât alţi turişti să se cazeze la hoteluri de lux. Astfel, o treime dintre români optează, atunci când merg în Austria, pentru hoteluri de 4-5 stele, în timp ce doar 21,7% din turiştii unguri aleg să stea la un hotel de 4-5 stele, conform statisticilor austriece. Doar 19,6% dintre turiştii polonezii înnoptează la un hotel de lux, un procentaj asemănător -19,3% – înregistrându-se şi în cazul turiştilor cehi.

Pe de altă parte, aceleaşi date arată că mai mult de 60% dintre românii care îşi fac concediile în Austria se deplasează acolo cu propriul autoturism.

sursa gandul

Lasati un comentariu