Dreptul la informaţie şi securitatea informaţiilor

• publicat la: 6 martie 2012
Dreptul la informaţie şi securitatea informaţiilor

Cine deţine informaţia, deţine puterea.Informaţia este arma cu care multe regimuri au fost anihilate, multe argumente au fost combătute, dar, mai ales, cu care multe persoane au ieşit la vânătoarea drepturilor.

Intr-o societate democratică, comunicarea intre cetăţean si stat ar trebui să fie una facilă, lipsita de interese ascunse si reprezinta resursa pe baza careia se iau deciziile semnificative in ce priveste cele doua entitati. Informarea corecta reprezinta premisa stabilirii unei relatii oneste intre stat si societatea civila, iar mijloacele mass-media sunt resortul care orchestreaza aceasta legatura.

Multe informatii ajung sa fie tergiversate, prost enuntate si, mai grav, mincinoase. Problemele de “comunicare” se traduc si la nivelul informatiilor mai putin expuse de catre autoritatile statului, care evita sa ofere niste date concrete in diferite problematici inaintate de cetatean.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a sugerat tarilor membre sa inlesneasca procesul de comunicare cu cetatenii, fiind nevoite sa ofere o motivatie pentru eventualul refuz de a da informatiile cerute. Totodata, acest refuz poate face obiectul unei cereri de recurs pe care cetateanul nesatisfacut o poate inainta judecatoriei. Toate aceste informatii au stricta legatura cu documentele administrative, care il privesc pe petent.

Cetăţenii pândesc informaţiile de stat

Constitutia precizează clar limitele accesului la informatie, astfel că la art.31., pct.1, se enunţă că “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingrădit”, iar la pct.2, se menţionează că “Autorităţile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor politice si asupra problemelor de interes personal”. Bineinteles, exista si exceptii de la regulile impuse de lege, avand in vedere ca in practica se intalnesc situatii diverse, care pot afecta integritatea, siguranta, statutul unui stat sau al unei persoane.

Această constrângere in ce priveste “dreptul la informatie” si care vizeaza clar “libertatea de exprimare”, se aplica in cazul unor situatii care implica apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii sau a moralei publice, prevenirea unei calamitati, a drepturilor si a libertatilor cetateanului, dar care sa nu discrimineze sau sa aduca atingere existentei drepturilor si libertatilor.

Sunt formulate clar si tipurile de informatii pe care autorităţile publice sunt obligate să le prezinte voluntar, afişate pe site-urile oficiale de informare si in interiorul institutiilor respective. Accesul la informatie nu se referă doar la cele de ordin administrativ, ci reprezinta intreg setul de informatii utile societăţii, fie că privesc anumite evenimente, documente sau activităţi monitorizate sau investigate de către presă.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu