Fonduri europene pentru proiecte locale

• publicat la: 27 martie 2012
Fonduri europene pentru proiecte locale

Vineri, 23 martie, la Primăria din Petreşti a avut loc lansarea oficială a Programului LEADER al teritorului Sud-Vest Satu Mare. Programul este finanţat in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală (PNDR), submasura 431.2 – “Funcţionarea Grupului de Actiune Locală (GAL), dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului”.

Tot vineri au fost inaugurate birourile Compartimentului Administrativ. La aceasta intâlnire a primului GAL functional din cele peste 80 existente in ţară au participat numerosi invitati. Reuniunea a fost deschisă de Lochli Mihai in calitate de preşedinte, dupa care a luat cuvantul Toga Stefan, preşedintele executiv, deputatul UDRM Erdei D. Istvan, Adrian Stef – vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, o serie de primari din cele 19 unităţi administrative care s-au constituit in acest GAL.

În ceea ce priveşte planul de activitate continuă lucrul pe mijloacele de marketing, elaborarea materialelor informative, fiind vorba de 6.000 de pliante, afişe, banere, se vor pregăti materialele informative care vor fi distribuite tuturor agenţilor economici, sectorului civil din cele 18 comune.

De asemenea, în fiecare comună, în centrul informativ, se vor organiza şedinţe de informare. Vor fi culese date pentru formarea unei baze de date complexe, iar după ce toată lumea va cunoaşte beneficiile acestui proiect se va organiza o sesiune de instruire de patru zile pentru 30 de reprezentanţi. În cadrul acesteia, pe lângă instruirea actorilor locali, se vor forma grupurile de lucru şi se va elabora strategia de dezvoltare rurală.

Totodată, se va organiza şi un schimb de experienţă de trei zile pentru 20 de persoane în Ungaria, unde programul funcţionează de 6 ani de zile şi realizările se văd. In grupul de Actiune Locala fac parte opt experţi care vor lucra în cadrul acestui grup, doi din partea Universităţii Babeş- Bolyai Cluj, Facultatea de Geografie. Acest gen de proiect este cu finanţare ulterioară.

Valoarea totală a proiectului este de 52.000 de euro, sumă care depăşea situaţia financiară a consiliilor locale. Astfel, Consiliul Judeţean v-a împrumuta această sumă, iar după ce se vor depune cererile de plată şi se vor primi banii, aceasta suma va fi înapoiată Consiliului Judeţean.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu