Implantul de electrozi care ajută la vindecarea epilepsiei a fost un succes

• publicat la: 1 martie 2012
Implantul de electrozi care ajută la vindecarea epilepsiei a fost un succes

Premiera chirurgicală românească, operaţia prin care au fost implantaţi electrozi în creierul unei persoane cu epilepsie a fost un succes, a declarat joi, echipa de specialişti care a efectuat intervenţia la spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti.

Implantul de electrozi este prima etapă din tratamentul chirugical al epilepsiei, tratament care poate duce la vindecarea afecţiunii. Acesta este necesar pentru că electrozii plasaţi în creier oferă date exacte despre localizarea focarului epileptic. Ulterior, se face o nouă intervenţie chirurgicală prin care se elimină zona de focar epileptic, pentru a videca boala.

Pacientul în vârstă de 37 de ani, care a suferit implantul de electrozi miercuri, nu a avut complicaţii postoperatorii şi se află în acest moment sub monitorizare.

“Crizele de epilepsie ale pacientului operat miercuri începeau cu halucinaţii vizuale, de aceea am pornit de la ipoteza că focarul epileptic afectează zona vizuală şi este nevoie de o delimitare foarte precisă în vederea rezecţiei, astfel încât, după operaţie să nu fie afectată vederea, a explicat medicul neurolog Ioana Mândruţă, care a făcut parte din echipa de medici care au realizat implantul. Potrivit specialistei, electrozii implantaţi vor fi extraşi peste două săptămâni, rolul acestora fiind acela de a ajuta la realizarea unei hărţi exacte a focarului epileptic al acestui pacient. Ulterior se va decide realizarea unei noi intervenţii chirurgicale, aceea de îndepărtare a focarului epileptic.

“În general, riscul major al procedurii este reprezentat de hemoragie fiindcă, în timpul implantării electrozilor chirurgul este ghidat de un program pe calculator, el nu vede nimic prin incizia făcută în craniu şi trece la distanţe milimetrice de vase de sânge din creier”, a spus medicul primar specialist în stereotaxie şi în chirugia mişcărilor involuntare, coordonatorul echipei multidisciplinare formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni, dr. Jean Ciurea de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti.

“Dacă focarul epileptic cuprinde zone vitale precum văzul, auzul sau zone motorii, medicul discută cu pacientul şi se găseşte o soluţie. Dacă rezectarea întregului focar epileptic ar afecta prea mult viaţa persoanei, atunci se poate recurge la o rezecţie parţială”, a explicat medicul neurolog Ioana Mândruţă. Persoanele supuse unei rezecţii parţiale a focarului epileptic nu se vindecă de epilepsie, dar au crize mai rare şi mai reduse în intensitate.

Costul acestei operaţii, realizată în premieră în România, a fost de 60.000 de euro, însă pacientul nu a plătit nimic, fondurile fiind obţinute printr-un proiect de cercetare. “În Occident această procedură terapeutică se face la un cost de aproximativ 100.000 euro”, a mai spus medicul primar neurolog Ioana Mândruţă.

Această variantă terapeutică de tratare a epilepsiei se adresează persoanelor cu epilepsie care nu răspund la tratament şi nu-şi pot controla crizele, inclusiv dacă este vorba despre copii. “Cam 30% din bolnavii de epilepsie din România sunt refractari la tratament şi acestor oameni li se adresează această metodă”, a spus medicul Ioana Mândruţă.

Procedura de implant de electrozi în creier şi, ulterior, cea de rezecţie a zonei cerebrale afectată, delimitată cu ajutorul acestor eletrozi, nu sunt tehnci invoatoare. Ele fac parte din ghidurile de practică medicală în tratarea chirurgicală a epilepsiei. “Nu este nimic experimental, am aplicat protocoale internaţionale, dar a fost o premieră pentru România”, a precizat medicul Jean Ciurea, care a coordonat echipa de specialişti. Medicii au precizat şi că rezecţia chirurgicală a zonei epileptice s-a mai făcut în România. “Am realizat rezecţia focarului epileptic la 25 de pacienţi, dar în cazul lor a fost suficientă delimitarea focarului cu ajutorul encefalogramei, însă acest lucru nu este posibil în cazul unor afectări profunde, intracerebrale, unde este necesară folosirea electrozilor implantaţi”, explică medicul primar neurolog Ioana Mândruţă.

Metoda implantării electrozilor se numeşte “stereoelectroencefalografie” şi a fost pusă la punct de o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud în Spitalul “Saint Anne” din Paris la mijlocul anilor ‘70. Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosită în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedură sigură şi cu mare randament în ce priveşte delimitarea focarului epileptic care apoi poate fi rezecat chirurgical fără afectarea zonelor funcţionale ale creierului.

România se află printre primele ţări care adoptă această metodă a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.

sursa money.ro

comentarii

de paraschiva f. la 2 februarie 2016 - 21:45

In urma implantului de electrozi intracranieni, fiica mea de 22 de ani a murit!La doar o saptamana de la scoaterea acestora… Mai bine feriti-va de acest experiment!

Lasati un comentariu