Lacul ca o pradă

• publicat la: 31 martie 2012
Lacul ca o pradă

Unul din cele mai îndelung  şi mai aprins dezbătute subiecte de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri 30 martie l-a reprezentat Proiectul de hotărâre privind administrarea lacului Ianculeşti de către Consiliul Local Carei.

Concesionarea lacului dela Ianculeşti a fost unul dintre punctele aflate în mapa de lucru a consilierilor locali,contractul de concesionare de trei ani,deţinut până în prezent de Asociaţia Sportivă a Vânătorilor şi Pescarilor din Carei expirând la jumătatea lunii martie.

Lacul se află la o distanţă de 12 km de municipiul Carei, spre direcţia Tiream, după ieşirea din localitatea Tiream.

Dacă până în urmă cu trei ani acest lac  se afla într-o stare deplorabilă,nefiind amenajată nici măcar o cale de acces,situaţia s-a schimbat radical în ultimul timp,luciul de apă fiind râvnit  în prezent de nu mai puţin  3 asociaţii sau persoane fizice.

La şedinţa de vineri au participat toţi cei care au depus solicitări pentru preluarea lacului în concesiune.

Preşedintele de şedinţă, consilierul Marius Rusu a oferit fiecărei părţi posibilitatea de a-şi expune motivele şi argumentele care să determine consilierii să încline balanţa în favoarea lor.

Asociaţia Pescarilor Sportivi Club Gold Carp,prin preşedintele său Sas Ghiţă,a motivat solicitarea depusă privind preluarea în administrare a Lacului Ianculeşti  prin  expunerea  scopului asociaţiei şi anume promovarea pescuitului sportiv,a iniţierii tinerilor sub 14 ani în tainele pescuitului şi ridicarea la un nivel competiţional a lacului.

Până în prezent am fost nevoiţi să practicăm pescuitul sportiv pe lacurile din împrejurimi sau în Ungaria” a precizat Ghiţă Sas în luarea sa de cuvânt.

Tot el a declarat pentru Buletin  de Carei, într-una din pauzele şedinţei,că nu este de acord cu  stabilirea adminstrării lacului  pe criterii politice.”Administraţia locală care doreşte să preia lacul de la Ianculeşti nu poate să fie eficientă fără pescari de performanţă . Noi avem asemenea pescari,în viitorul apropiat vom participa la prima etapă a Campionatul Naţional de pescuit sportiv ce va avea loc între 20 şi 23 mai la Săruleşti,în jud Ilfov”.

Asociaţia Sportivă a Pescarilor şi Vânătorilor Carei, deţinătoarea contractului de concesiune a Lacului Ianculeşti până în prezent, a depus 2 cereri pentru prelungirea acestui contract, una în data de 6 ianuarie a.c., iar cealaltă în data de 16 februarie a.c., cereri la care nu s-a primit nici până în ziua de azi un răspuns din partea Primăriei.

Potrivit celor declarate la şedinţă de Viorel Năstăsescu, preşedintele asociaţiei, „am făcut şi am amenajat cel mai frumos lac din judeţ. Dacă vom fi lăsaţi, vom moderniza în continuare, vom continua ceea ce am început,şi vom face incă un lac în suprafaţă de patru ha. Fiind primii care am obţinut concesionarea, considerăm că avem prioritate faţă de alţi solicitanţi.”

Vaju Ioan este o altă persoană interesată în preluarea lacului în discuţie. Acesta afirmă ca are posibilitatea să facă lucruri deosebite prin accesarea unui proiect transfrontalier.

Dânsul afirmă că are o fundaţie non-profit şi colaborează cu o firmă din Ungaria, un posibil partener în acest proiect, care are experienţă în amenajarea luciului de apă destinat competiţiilor sportive şi au identificat împreună şi o sursă de finanţare. „Dorim să facem din lacul de la Ianculeşti un loc deosebit, cum nu mai există în această regiune. Colegii din Ungaria au experienţă în astfel de amenajări şi putem să avem şi noi amenajări la standarde europene, cu posibilităţi de petrecere a timpului liber în jurul lacului, parcări,căsuţe de dormit şi alte posibilităţi de recreere. Avem acum posibilitatea să primim fonduri europene de 3 milioane de euro, din care partea pentru Ianculeşti ar fi de 1.5 milioane. Am ataşat la solicitare detalii legate de acest proiect.”

După expunerea motivelor de către solicitanţi, primarul Kovacs a ţinut să precizeze în mod special că lacul de la Ianculeşti aparţine de fapt oraşului, iar prin expirarea contractului administraţia locală are posibilitatea să îl păstreze şi să îl gestioneze şi să investească în modernizarea lui. „Să nu facem prea mult caz de acest proiect. Viceprimarul şi cei doi consilieri ( n.r. – Leitner Robert şi Brem Arpad) se vor ocupa de administrarea proprietăţii de la Ianculeşti. “Recunosc că nu am dorit să ma leg la cap cu acest proiect, dar sunt liniştit că lacul va avea şi de acuma tot atâţia pescari, dacă se va ocupa de el Primăria”.

Sugestia consilierului Papi Ovidiu este ca viitorii administratori să ţină cont şi de părerea locuitorilor din Ianculeşti, fiind de dorit o colaborare strânsă cu aceştia.

Discuţiile au devenit deosebit de aprinse, fiecare dintre solicitanţi încercând să îşi apere punctul de vedere.

La intervenţia lui Matei Sorin,membru AVPS Carei, privitoare la lipsa unui răspuns din partea primăriei la cele 2 cereri depuse în timp util, acesta invocând legea 27/2003 cu modificările ulterioare 827 din 22.11.2003,primarul Kovacs îl apostrofează că interpretează aiurea legea. „Concesiunea nu se poate prelungi. A expirat protocolul aşa că nu mai avem ce vorbi.”

Prezent la şedinţă, Crainic Vasile,alt membru pescar al AVPS Carei atrage atenţia  consilierilor să se gândească bine cui concesionează acest lac deoarece până în prezent „acesta a fost a unui singur om,care dicta după bunul plac iar pontoanele şi drumul de acces au fost făcute de un grup de membrii prin muncă de voluntariat şi din donaţii,dar nerecunoscute de către preşedinte„.

Consilierul Leitner Robert, unul din cei care doreşte să se implice în administrarea lacului afirmă că îşi propune  să gospodărească lacul în beneficiul careienilor.

Acesta este susţinut de viceprimarul Keizer, care invită toţi careienii care au idei în modernizarea acestui loc să colaboreze cu administraţia locală. „Nu e vorba de Ianculeşti, e lacul careienilor. Vreau să ne adunăm toţi careienii, orice idee e binevenită. Avem pontoanele, vom continua modernizarea. Nu contează cine va fi administrator”.

Consilierul Brem Arpad, menţionează că şi Primăria Carei are posibilitatea de a atrage fonduri europene, nu numai alte persoane.

Adrian Bucureştean, consilier PNL, propune amânarea acestui punct pentru următoarea şedinţă, pentru a studia mai bine proiectele solicitanţilor doritori de a se ocupa de administrarea lacului, pentru ca decizia finală ce se va adopta să fie optimă.

Nu de aceeaşi părere este primarul Kovacs, care afirmă: „Nu amânăm nimic, e al nostru, să vă obişnuiţi cu ideea cei care nu înţelegeţi. Avem drum, am câştigat un proiect de împădurire. Rămâne lacul oraşului, a expirat un contract şi gata. Nu ne poate forţa nimeni să dăm altcuiva. Noi suntem proprietarii”.

În urma acestui discurs vehement, preşedintele AVPS Carei, Viorel Năstăsescu, solicită Primăriei să îi ofere modalităţi de recuperare a investiţiilor făcute de-a lungul celor 3 ani la lacul de la Ianculeşti.

Supus la vot,proiectul este adoptat în forma iniţială cu majoritate de voturi( doar patru abţineri),moment în care asociaţiile de pescari  părăsesc sala total nemulţumiţi.

Daniela Ciută

comentarii

de Jon Pescarul. la 2 aprilie 2012 - 14:52

Dupa sedinta de astazi unde Avps Carei a ramas fara lacul Ianculesti,unii tov.au vazut de cuviinta sa treaca la amenintari cu moartea detalii puteti citi accesand linkul urmator http://lacianculesti.forumulmeu.ro/f6-anunturi

de Horgasz.. la 7 aprilie 2012 - 19:07

Este adevarat ca firma familiei Adorian,a castigat licitatia pentru intretinera spatiului verde din jurul lacului Ianculesti??Cu toate ca tatal este dir. in cadrul primariei Carei.De fapt aceasta firma care nu are deja angajati,s-ar putea sa reuseasca sa tunga gazonul pentru un comision gras.Chiar asa Dnlor??
Acesta a fost motivul luarii in administrare a lacului?

de silviu la 20 aprilie 2012 - 08:17

de unde si pana unde e lacul careienilor?n-au ei nicio treaba cu lacul din ianculesti.fiecare isi urmareste interesele,nicidecum binele lacului.
is prosti satenii ca nu isi impun punctul de vedere,de fapt nu is luati in seama.daca era satul cu administratie locala proprie,ziseau la revedere careienii lacului,insa asa sunt la mila lor.si asta vrea sa fie democratie.
adica cine e de drept proprietarul lacului,nici macr nu e luat in seama.
se putea face treaba buna la acel lac prin consilierul satesc onet ioan.

Lasati un comentariu