Memoria handbalistului Marian Cozma-sursă de profit pentru scriitori maghiari

• publicat la: 3 martie 2012
Memoria handbalistului Marian Cozma-sursă de profit pentru scriitori maghiari

Petre Cozma,tatăl fostului handbalist Marian Cozma, a ajuns in pragul disperării din cauza unor scriitori unguri.

Tatăl regretatului handbalist recurge la o ameninţare şocantă după ce Baroti Judit, Darcsi Istvan si Donat Tamas, trei autori maghiari, refuză să-i plătească drepturi de autor pentru o carte scrisă despre fiul său.

Cartea scrisă iniţial in limba maghiară a fost tradusă si in română, iar Petre Cozma a solicitat ca o parte din sumele incasate din vânzări să fie donată către Asociaţia Marian Cozma, numai că autorii au refuzat.

Din acest motiv, Petre Cozma i-a acţionat in instanţă pe cei trei si recurge la o ameninţare incredibilă in cazul in care nu va câştiga.

„Mă omor acolo, in tribunal, dacă nu câştig! Vor să păstreze ei toti banii, deşi au scris despre băiatul meu. Nu se poate aşa ceva! Dacă scriam eu o carte despre ei sau copiii lor si nu le dădeam nici un ban, cum era? Le pica bine? Nu cred. A, dacă distribuiau gratuit cartea era altceva! N-aveam nici o pretentie, ba i-as fi ajutat eu cu bani”, a spus Petre Cozma pentru editia tipărită a cotidianului Libertatea.

Cei trei autori maghiari susţin că nu doresc să plătească bani pentru că Petre Cozma n-ar avea drepturi de autor in acest caz.

„A venit unul la mine, nu mai stiu cum il cheama, si m-a intrebat dacă am drepturi de autor. Atunci mi-au venit spumele pe mine! Păi bine, bă, vreţi să faceti bani pe spinarea băiatului meu fără să ajutaţi asociaţia care ii poartă numele? Le-am interzis să o publice dacă nu-mi dau bani, dar văd că n-au tinut cont de asta”, a explicat Cozma.

Avocatul Răzvan Pătraşcu afirmă insă că Petre Cozma are toate sansele să câştige in instanţă procesul deoarece nu i s-a respectat viaţa privată.

„Chiar dacă este vorba despre o persoană decedată, conform art. 79 din noul Cod Civil, memoria persoanei decedate este protejată in aceleaşi conditii ca si imaginea si reputatia persoanei aflate in viaţă, oricărei persoane fiindu-i garantat, conform art. 71 din noul Cod Civil, dreptul la respectarea vieţii sale private”, a precizat Răzvan Pătraşcu.

sursa ziare.com

comentarii

de stefan gnandt la 4 martie 2012 - 09:03

Cred, ca avocatul vorbeste prostii…! Si, de fapt, consider, ca toata povestea este foarte- foarte penibila !

Lasati un comentariu