NOUA LEGE A ENERGIEI: de ce aş risca să-mi schimb furnizorul de electricitate?

• publicat la: 22 martie 2012
NOUA LEGE A ENERGIEI: de ce aş risca să-mi schimb furnizorul de electricitate?

Una dintre părţile bune ale legii privind liberalizarea preţurilor la energie electrică ar fi că orice consumator îşi va putea schimba furnizorul de energie electrică în trei săptămâni, după aprobarea în Parlament a proiectului, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Economiei, Lucian Bode.

În realitate însă, după cum gândul va demonstra în continuare, posibilitatea schimbării furnizorului există, teoretic, încă din 2007, dar, în practică, este în continuare foarte greu să beneficiezi de ea la costuri mai avantajoase , pentru că în momentul în care un client vrea să schimbe actualul furnizor el nu mai este tarifat la preţul reglementat, iar furnizorii nu sunt interesaţi de un client casnic, pentru că are un consum prea mic.

Proiectul noii legi a energiei a fost adoptat vineri de Executiv şi a fost trimis în Parlament.

„Din momentul în care proiectul va fi aprobat de Parlament, puteţi să vă schimbaţi furnizorul în maximum trei săptămâni şi furnizorii se vor gândi de 100 de ori la ce facilităţi vor oferi clienţilor”, a declarat vineri ministrul Lucian Bode.

În teorie, schimbarea furnizorului este posibilă încă din 2007

De altfel, şi expunerea de motive a proiectului precizează că un client poate opta pentru schimbarea furnizorului. „Proiectul de act normativ garantează clienţilor finali schimbarea furnizorului de energie electrică în termen de trei săptămâni, în baza unei proceduri transparente, şi instituie totodată posibilitatea clienţilor finali de a încheia contracte cu mai mulţi furnizori de energie în acelaşi timp, pentru un singur loc de consum, drept ce le revine exclusiv clienţilor noncasnici de mari dimensiuni, a căror putere maximă aprobată prin avizul tehnic de racordare este stabilită prin reglementările ANRE”, arată expunerea de motive a proiectului obţinută de gândul.

Schimbarea furnizorului de energie este posibilă însă, în teorie, încă din 2007. Potrivit HG 636/2007 privind deschiderea integrală a pieţei de energie electrică şi gaze naturale – consumatorii îşi puteau schimba furnizorii de energie electrică, însă procedura dura patru săptămâni, nu trei, ne-au explicat reprezentanţii furnizorilor de energie, explicând că aceasta este perioada de „preaviz” pe care consumatorul trebuie să o dea vechiului furnizor.

sursa gandul

Lasati un comentariu