Comorile subterane din Cercul Arctic declanşează un nou Război Rece

• publicat la: 17 aprilie 2012
Comorile subterane din Cercul Arctic declanşează un nou Război Rece

Topirea gheţurilor din regiunea Cercului Arctic, determinată de creşterea temperaturilor, declanşează o bătălie pe termen lung, un adevărat Război Rece intre statele interesate de comorile existente in subsolul acestei zone.

Pentru liderii militari, dezbaterea asupra schimbărilor climatice este una de lungă durată. Ei se pregătesc pentru un nou Război Rece la Cercul Arctic, anticipând faptul că temperaturile ridicate vor deschide calea spre exploatarea resurselor naturale existente acolo, informează CBS News.

In regiunea arctică s-au intensificat exercitiile militare. Luna trecută, in Norvegia s-a desfasurat una dintre cele mai mari operatiuni militare din zona, numita “Exercise Cold Response”.

La ea au participat 16.300 de militari din 14 tari si exercitiile au simulat de la un razboi de mare intensitate, pana la o amenintare terorista.

In urma cu doua luni, Statele Unite, Canada si Danemarca au facut exercitii militare majore. De asemenea, la o baza canadiana a avut loc o intalnire fara precedent a unor lideri militari din cele sapte puteri arctice: Canada, SUA, Rusia, Islanda, Danemarca, Suedia si Finlanda.

US Geological Survey estimeaza ca 13% din rezervele mondiale de petrol si 30% din cele de gaze naturale nedescoperite se gasesc in regiunea arctica.

Un transport regulat din aceasta zona s-ar putea sa fie operational pana in anul 2030, deoarece temperaturile in crestere continua sa topeasca gheata, potrivit unei analize recente.

Rusia, Canada si Statele Unite sunt cele mai interesate tari pentru regiunea arctica. Dar SUA nu sunt dotate suficient pentru misiunile arctice, deoarece nu dispun de nave capabile sa efectueze operatiuni in regiunea ghetei arctice si nici de comunicatii adecvate.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu