Dascălul Vasile Ilieş a trecut la cele veşnice

• publicat la: 22 aprilie 2012
Dascălul Vasile Ilieş a trecut la cele veşnice

Dascălul Vasile Ilieş a plecat dintre noi ,duminică 22 aprilie 2012. Un om părul alb  dar cu sufletul tânăr , un învăţător de înaltă ţinută ce a marcat generaţii întregi de elevi prin perspectiva dinamică a gândirii sale morale.

Relatam in urmă cu două luni despre implinirea frumoasei vârste de 100 de ani  a unui reprezentant al învăţământului sătmărean,dascălul Vasile Ilieş.De atunci,puterile sale au fost tot mai limitate.A fost ca o lumânare care se stinge luminând pe alţii.

In cursul acestei dimineţi,dascălul Vasile Ilieş a părăsit această lume.S-a stins discret,aşa cum a trăit.

Un distins şi devotat  dascăl al învăţământului şcolar sătmărean. Dascăl de profesie şi vocaţie, Vasile Ilieş va rămâne cu siguranţă în istoria comunităţii satului Corund, iar numele lui va fi pomenit peste generaţii.

S-a născut la  14 februarie 1912,in satul Silvaş din judeţul Satu-Mare.A absolvit cursurile Liceului Pedagogic din Zalău in 1929 ,fiind apoi repartizat ca invăţător in comuna Săuca.

Din 1934 s-a  stabilit in Corund,com.Bogdand,impreună cu soţia sa Ana,invăţătoare,unde a condus destinele şcolii timp de 29 de ani,ca director de şcoală.Impreună cu  soţia sa Ana,  au indrumat şi şi-au pus amprenta asupra destinelor multor generaţii. Pentru activitatea depusă  in cadrul invăţământului dar şi pentru calitatea activităţii didactice,  a fost distins cu “Gradaţie de merit”, “Invăţător fruntaş” şi Medalia Muncii”.

A cunoscut domnia a patru regi Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai dar şi  represaliile regimului comunist şi  perioada de tranziţie de după 1990. A luptat  in cel de-al doilea război mondial,nu inainte de a-şi  duce  familia in refugiu, la cedarea Ardealului. Pentru faptele de vitejie a fost decorat cu Ordinul “COROANA ROMÂNIEI” cu spade, în grad de Cavaler, cu “Panglică de Virtute Militară” și “Frunze de Stejar”.

Ca veteran de război ,a fost decorat cu” Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial”.

Veşnica lui pomenire !

Slujba de înmormântare va avea loc ma rţi,24 aprilie,la cimitirul din Mănăştur,Cluj -Napoca.


Daniela Ciută

comentarii

de Gheorghe N. la 23 aprilie 2012 - 17:11

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

de Horia Mărieș la 23 aprilie 2012 - 21:12

Sincere condoleanțe familiei îndurerate.
Bunul Dumnezeu să-l odihneasca în pace pe cel care a fost pe această lume învățătorul Vasile Ilieș.
Să-i fie țărâna ușoară.
Requiescat in pace.

de Stejarul1 la 31 ianuarie 2016 - 00:40

Fiei tarana usoara si memoria binecuvantata .

Lasati un comentariu