EUROPAfest 2012 – Jeunesses International Violin Competition

• publicat la: 15 aprilie 2012
EUROPAfest 2012 – Jeunesses International Violin Competition

Intre 12 si 19 mai se va desfăşura la Bucuresti editia cu nr. 19 a unui eveniment deja consacrat, care a reusit să pozitioneze România cu succes pe harta evenimentelor de muzică clasică internationale – Jeunesses International Music Competition. 138 muzicieni din 38 ţări – număr record la un concurs organizat in România.

In ultimii ani, evenimentul s-a detasat ca lider incontestabil in zona concursurilor internationale de muzica clasica derulate in România, inregistrând an dupa an numere record de participanti. In 2012, 138 de violonisti din 38 de ţări vin la Bucuresti să concureze pentru premii de 10.000 Euro.  Un alt element remarcabil este faptul ca proportia muzicienilor straini este covarsitoare, 90 % dintre participanti reprezinta Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Coreea de Sud, Croatia, Cuba, Elvetia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Apreciat atât la nivel national, cât si international. Jeunesses International Music Competition 2012, derulat in cadrul Festivalului International EUROPAfest, este un eveniment de tinuta, care s-a remarcat nu doar prin calitatea muzicala prezentata pe scenele evenimentului si prin numarul record de participanti inregistrat la un concurs organizat in Romania, dar si datorita carierelor de succes si recunoasterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureatii sai – Remus Azoitei, in prezent Prof. la Royal Academy of Music in London, Alexandru Tomescu, castigatorul viorii Stradivarius, Rita Meier – solista a Operei Zurich, fiind doar cateva exemple in acest sens.

Depăşind granitele unui concurs traditional de muzică clasică, evenimentul include master-class conduse de specialisti internationali si prezintă concerte de muzică clasică pentru iubitorii genului. Intre spatiile alese de organizatori pentru evenimentele din cadrul concursului se numără Biblioteca Central Universitara “Carol I” si Teatrul Odeon.

De asemenea, concursul si-a asumat incă de la prima editie un rol de educare si apropiere a publicului faţă de muzica clasică, fiind o experienţă inedită pentru orice ascultător de muzică, nu doar pentru “specialisti”. In fiecare zi in cadrul evenimentului au loc demonstratii de virtuozitate, in care talentul se imbină cu inspiratia, traditia cu creativitatea, pasiunea cu disciplina. Diversitate, perspective si idei noi, imaginatie, fantezie, spontaneitate, trăire intensa, vitalitate, toate aduc spectatorului cate ceva din personalitatea fiecarui participant.

Directorul concursului, Dl. Luigi Gageos incurajeaza apropierea tinerilor români de cultură, in cadrul evenimentului permiţându-se studentilor si elevilor accesul liber la manifestări, in limita locurilor disponibile, dar si prin implicarea unui număr de 30 – 40 tineri voluntari in derularea evenimentului.

Lasati un comentariu