Furtună de nisip saharian peste România

• publicat la: 19 aprilie 2012
Furtună de nisip saharian peste România

O importanta  cantitate de nisip foarte fin provenind din două furtuni produse  recent în Peninsula Arabică şi Sahara a ajuns deasupra României şi apoi la sol, adusă de ploaia din ultimele zile. Aceşti nori de praf se mută astăzi către Europa de Vest, dar dinspre Rusia este posibil să apară un alt fenomen meteorologic: ploile colorate (de loess), anunţă ANTENA3.

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că totul a pornit de la o furtună de praf ce a avut loc marţi în Peninsula Arabică. „Pe satelit, furtuna pare să aibă legătură cu o furtună de nisip din Sahara, dar ce ne interesează pe noi este că acest praf a fost adus de curenţii dinspre sud pe deasupra Mării Negre până deasupra ţării noastre“, a explicat Georgescu.

Dacă nu ar fi plouat în România, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, particulele acestea, care se deplasează la o altitudine foarte mare, nu ar fi fost aduse niciodată pe pământ. Oricum, afirmă MEDIAFAX, singura  consecinţă pentru populaţie a fost, potrivit meteorologilor, „puţină murdărie pe maşini“.

„E doar mai mult praf, furtunile respective nu reprezintă un pericol pentru România. Oricum, la noapte scăpăm. Particulele de praf se îndreaptă către vestul Europei“, a explicat pentru ROMÂNIA LIBERĂ Gabriela Băncilă, din cadrul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie. Meteorologul spune că fenomene similare ar mai putea avea loc în această perioadă de primăvară în zona Moldovei. „Vom avea ploi colorate, cu praf de loess. Vântul de est aduce din Rusia şi Ucraina astfel de particule de praf“, a explicat Băncilă.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu