Joia Mare – de ce se vopsesc ouăle şi care este simbolistica lor

• publicat la: 12 aprilie 2012
Joia Mare – de ce se vopsesc ouăle şi care este simbolistica lor

Tradiţia noastră  spune că, in Joia Mare, gospodinele pot „umple borsul” care cică nu se strică tot anul şi se vopsesc ouăle roşii.

Obiceiul vopsirii ouălor a apărut incă din timpuri străvechi, fiind intâlnit la chinezi, cu 2.000 de ani inainte de naşterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouăle erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vietii şi al reinnoirii naturii.

Acest obicei al vopsirii ouălor s-a transmis apoi crestinilor si incă este practicat in ţările din Europa si Asia. Dacă in unele ţări din Europa, obiceiul s-a restrâns ori a dispărut, la noi a inflorit, atingând culmile artei prin tehnica, materiale, simbolistica motivelor si perfectiunea realizării.

Folclorul a păstrat si a transmis până la noi, cei de astăzi, mai multe legende creştine care explică de ce de Sărbătoarea Paştelui trebuie să avem pe masă si ouă roşii alături de alte bucate tradiţionale, cum sunt friptura de miel, cozonacul, pasca.

Una dintre legende spune că, pe când Iisus era chinuit pe cruce, mama Sa a plecat spre Pilat cu un cosulet de ouă gândind că in acest fel să-l induplece să-l ierte pe fiul său. Pentru că, la un moment dat, a obosit, Maica Domnului s-a asezat la umbra unui copac să se odihnească si, când s-a ridicat, a văzut că ouăle din coş se inrosiseră. Pe dată si-a dat seama că fiul ei, Iisus Hristos, deja murise.

O altă legendă spune că, in ziua răstignirii si a mortii lui Iisus Hristos, toate ouăle din lume s-au inroşit.

Intr-altă poveste se spune că insăşi Maica Domnului ar fi pus un coş cu ouă sub crucea pe care fiul ei era răstignit. Erau ouăle pe care voia să le dea soldatilor ca să-i induplece să aibă milă de fiul ei. Sângele Mântuitorului, simbol al vietii, care a curs peste ouăle din coş, le-a inrosit.

Când un soldat a năvălit in casa să-l anunte pe Pilat că Iisus Hristos a inviat, acesta, neincrezător, a luat un ou in mână si a spus: „Când se va inroşi acest ou in mâna mea, atunci va invia Hristos”. Pe data, insă, oul din mâna lui Pilat s-a inroşit, dovadă că Iisus a inviat.

In alte variante ale legendei, nu Pilat, ci alti oameni neincrezători ar fi fost convinsi că Iisus Hristos a inviat văzând cum ouăle se inroşesc singure.

Ouăle de pe masa de Paşte, cu semnificatie religioasă, cele care simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat si bucuria Invierii, trebuie să fie, aşadar, intotdeauna roşii.

Ouăle se ciocnesc, din prima zi de Paşte până la Inălţare, si se rosteste cu bucurie formula traditională „Hristos a inviat!” la care cealalta persoana răspunde cu sufletul pătruns de dragoste si respect faţă de evenimentul sărbătorit „Adevărat a inviat!”

In unele zone din ţară incă se mai păstrează obiceiul ca dimineata, in prima zi de Paste, intreaga familie să se spele pe fata cu apa neincepută in care se pun un ou rosu si un bănuţ. Se crede că oul roşu are puteri miraculoase, de indepărtare a răului, a bolilor si făcăturilor, fiind purtător de bine, sănătate, putere şi noroc.

Să avem sărbători fericite şi sănătate!

sursa ziare.com

Lasati un comentariu