La Carei numărul alegătorilor de pe listele electorale este mai mare decât al locuitorilor

• publicat la: 18 aprilie 2012
La Carei numărul alegătorilor de pe listele electorale este mai mare decât al locuitorilor

Potrivit unei adrese de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrare a Bazelor de Date  Satu Mare către  Primăria Carei,numărul alegătorilor careieni este mai mare decât numărul tuturor careienilor de la ultimul recensământ.

În urma recensământului ce a avut loc in cursul anului trecut,populaţia municipiului Carei se ridica la 20.181 locuitori.

In mod cu totul surprinzător,statistica alegătorilor inscrişi in baza de date a Evidentei Informatizatre a Persoanelor,furnizată primăriei careiene, arată că există 21.367  persoane cu drept de vot.

Dintre aceştia un număr de 18.539 de persoane dispun la ora actuală de  Carte de Identitate. Secretarul Primăriei  careiene,Clara Sroth precizează că  această situaţie există de 20 de ani şi apare ca urmare a faptului că ” foştii proprietari nu au renunţat la locuinţă în urma înstrăinării acesteia„.

Astfel,in baza de date a Serviciului de Evidenţă a populaţiei,la  aceaşi adresă apar mai multe familii ,familii care au avut de-a lungul timpului in proprietate acea locuinţă şi apoi au instrăinat-o când au părăsit ţara sau localitatea.

Deşi alegerile locale se desfăşoară cu o periodicitate de 4 ani,aceast răstimp nu este suficient pentru instituţiile abilitate pentru a oferi date reale despre situaţia din teritoriu.

Cu alte cuvinte,şi aceste alegeri locale i-au luat pe nepregătite pe cei de la Direcţia de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Daniela Ciută

comentarii

de mihai la 18 aprilie 2012 - 19:55

nu i-a luat pe nepregatite, ci prefera situatia tulbure, pentru ca asa mai pot face „miscari” in interesul propriu. cu datele de la recensamant se putea sti si cine locuieste in oras, in fiecare locuinta; din aceste date rezulta si cati cetateni majori exista in oras.

de mihai la 18 aprilie 2012 - 20:01

Poate ne spune d-na secretara cand s-au actualizat ultima oara listele electorale, fiindca la ultimele alegeri se gaseau pe liste si nume ale unor decedati cu 5 ani si mai multi inainte de alegeri. asa e, situatia dureaza de mai bine de 20 de ani, dar, totusi, daca tot nu s-a facut nimic in 20 de ani, cine trebuia sa o faca? a cui e treaba sa intocmeasca in mod corect listele electorale? in nici un caz nu depinde de Satu Mare.

de careian la 18 aprilie 2012 - 21:53

Explicatia este simpla pentru acest paradox : mortii nu au fost numarati la recensamant, numai la vot au participat.

de mihai la 19 aprilie 2012 - 07:08

sa intelegem ca toti fostii proprietari care si-au instrainat locuintele le-au pastrat si au buletinul sau cartea de identitate cu vechea adresa? deci nu a murit nimeni, nu a plecat nimeni din oras si toti cei 18539 care au carte de identitate au si drept de vot, adica au toti peste 18 ani? Cum nu este asa, e clar ca se pastreaza un decalaj imens intre cetatenii care au drept de vot din Carei si cifrele -inclusiv listele electorale – pe care le foloseste primaria. se vede din avion ca sunt minimum 4-5000 de oameni care sunt in plus in liste, numai dintre cei cu carti de identitate, ca doar nu toti cei 18000 sunt majori, cel putin circa 2000 sunt cei cu varste intre 14 si 18 ani si iar ar mai trebui sa fie vreo 2000 cei cu varsta sub 14 ani. altfel spus, dintre cei cu carti de identitate, doar vreo 13-14000 au drept de vot. si atunci, de unde sunt restul de vreo 7-8000, in afara de cine stie cati nu au documente de identitate. acuma, fara document de identitate, ma gandesc ca nu-i lasa nimeni sa voteze. sau, mai stii?

de George la 19 aprilie 2012 - 09:55

EPIC. E totuna cati suntem, oricum numaratoarea voturilor va fi cu totul diferita de cea reala. Si sa fim sinceri, unde naiba suntem peste 20k? A reiesit ca suntem atatia pt ca sa nu ne pierdem titula de municipiu si „marile avantaje” conferite de aceasta denumire. Exact cu atatia suntem mai multi cu cate voturi trebuie in plus ca sa iasa X sau Y primar.

de mihai la 21 aprilie 2012 - 12:09

@ george

nu e totuna cati suntem. pentru recensamant a contat si daca erai prezent in oras dar nu aveai documente de identitate, in timp ce pentru alegerile locale trebuie sa ai documente care sa probeze ca esti locuitor al urbei, deci trebuie sa ai document de identitate si sa ai 18 ani. nu toti cei care au carti de identitate din Carei au peste 18 ani, sunt minimum 2000 de locuitori cu varsta intre 14 si 18 ani. deci, ar trebui sa avem maximum 16.000 de alegatori la locale, nu 21.000. Iar pentru asta, primaria ar trebui sa actualizeze listele. Dar nu o face de 20 de ani si apoi ne spune ca problema dureaza de atunci. Pai o sa mai dureze 20 de ani daca nu faceti nimic in aceasta directie. Recensamantul a oferit o baza de plecare spre clarificarea situatiei, pornind de la locuintele ocupate sub diferite forme (proprietar, chirias etc.) si de la numarul celor inregistrati in ele. Datele se pot corobora cu cele de la impozite si taxe locale. daca omul si-a vandut locuinta si s-a mutat in alt oras, mai devreme sau mai tarziu ar fi trebuit sa-si schimbe buletinul/cartea de identitate cu noua adresa; daca pastreaza locuinta si o are data in chirie, este proprietar si se poate verifica la impozitul pe cladiri, iar daca este prezent in oras la alta adresa, poate fi verificat acolo. baze de date sunt si la impozite si la evidenta persoanelor. cine impiedica primaria sa faca lumina in aceasta chestiune? Macar cat sa scoata de pe listele electorale pe cei decedati si pe cei care nu mai au domiciliul sau resedinta in Carei.

Lasati un comentariu