László Tökes, posibil candidat la Preşedinţia Ungariei

• publicat la: 4 April 2012
László Tökes, posibil candidat la Preşedinţia Ungariei

După demisia lui Pal Schmitt din funcţia de preşedinte al Ungariei, cele cinci partide parlamentare s-au reunit în vederea stabilirii paşilor necesari pentru nominalizarea unui nou preşedinte al ţării.

Formaţiunile din opoziţie doresc o personalitate care să obţină consensul tuturor partidelor, eventual un prestigios reprezentant al mediului academic. Ideea a fost respinsă de premierul Viktor Orban, care doreşte „un preşedinte activ politic care să situeze mai la dreapta decât el.”

Deţinând majoritatea de două treimi în Parlament, Fidesz are dreptul de a nominaliza un candidat. Oficial nu s-a pronunţat nici un nume, dar există de-acum o listă neoficială care circulă în presă.

Numele  lui László Tökes, printre posibilii candidaţi, a fost evocat în cotidianul „Nepszabadság” şi pe site-ul „Index”. Politologul Gabor Török arată că definiţia lui Orban s-ar potrivi numai pentru două persoane: László Köver, preşedintele Parlamentului şi László Tökes. Ambii se situează la dreapta lui Orban şi, esenţial pentru Fidesz, nu agreează partidul „Jobbik”.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu