Nou Cod de Etică: Profesorii nu mai au voie să-şi mediteze propriii elevi

• publicat la: 13 April 2012
Nou Cod de Etică: Profesorii nu mai au voie să-şi mediteze propriii elevi

Proiectul Codului de Etica pentru invăţământul preuniversitar, aplicabil tuturor persoanelor din sistemul de stat, particular si confesional, a fost lansat in dezbatere publica, vineri, urmand ca observatiile sa fie primite pana in 12 mai.

Codul este aplicabil tuturor persoanelor din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat, particular si confesional, responsabile cu instruirea si educatia, si care, in conformitate cu prevederile “Statutului personalului didactic” din Legea Educatiei Nationale 1/2011, indeplinesc functia de personal didactic/cadru didactic, personal didactic auxiliar, personal didactic asociat, precum si functii de conducere, de indrumare si control in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant preuniversitar, in inspectoratele scolare si casele corpului didactic.

Obligatiile profesorilor in raport cu elevii

In vederea asigurarii unui invatamant de calitate, in relatiile cu elevii, persoanele responsabile cu instruirea si educatia, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita. Acestea au in vedere: (1) Ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor prin:

a) supravegherea permanenta a acestora pe tot parcursul activitatilor in scoala cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni;

b) interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor;

c) asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) excluderea oricaror forme de abuz sexual, emotional sau spiritual;

e) interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale

De asemenea, trebuie avute in vedere: (2) – Responsabilitate in vederea atingerii de catre elevi a standardelor de performanta prevazute de documentele scolare; (3) – Respectarea principiilor docimologice.

(4) Interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie:

a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;

b) solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte;

c) traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare;

d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.);

e) interzicerea meditatiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale;

- (5) Interzicerea implicarii elevilor in activitati de partizanat politic si de prozelitism religios, organizate special in acest sens de catre persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar sau in afara acestora; – (6) Excluderea din relatiile cu elevii a oricarei forme de discriminare, asigurarea egalitatii de sanse si promovarea principiilor educatiei inclusive; – (7) Respectarea demnitatii si recunoasterea meritului personal al fiecarui elev.

Dezbatere publica pe proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar

Vineri, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a lansat in dezbatere publica proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar, elaborat in baza Articolelor 10 si 16 din OM 5.550/2011 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului national de etica din invatamantul preuniversitar.

Proiectul a fost elaborat de Consiliul national de etica din invatamantul preuniversitar si inaintat Ministerului Educatiei spre dezbatere publica si adoptare. MECTS asigura, astfel, platforma pentru dezbaterea publica a Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Timp de 30 de zile de la publicarea anuntului pe site-ul institutiei (12 aprilie – 12 mai 2012), pot fi trimise sugestiile sau observatiile la adresa de e-mail: coddeetica@medu.edu.ro. Propunerile vor fi analizate de catre membrii Consiliului national de etica.

Potrivit OM 5.550/2011 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului national de etica din invatamantul preuniversitar, in data de 13 februarie 2012 s-a constituit Consiliul national de etica care, in termen de 60 de zile, a elaborat si trimis catre Ministerul Educatiei proiectul Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

sursa ziare.com

comentarii

de unforgiven la 13 April 2012 - 20:33

Asa sa fie!???………..Este valabil si pentru t.t………….

de maria la 17 April 2012 - 15:10

O masura laudabila,nu stiu ce sorti de izbanda are…..Intra in discutie profesorii care dau note pe participari la meditatii, gazete si alte chitibusuri……si nu sunt obiectivi cu toti elevii de la clasa. Nu toti copii isi pot permite meditatii!

de Horia Mărieș la 17 April 2012 - 19:40

Bănuiesc că la fisc (pe plan local) se va înființa un serviciu special format din 10 persoane în fruntea căruia se va afla un director (numit) pe criterii politice, foarte bine plătit și care va controla, impozita, pedepsi, pe cei 4-5 profesori din oraș care-și vor medita proprii elevi. Deșteaptă treabă, se va salva țara de la faliment (din criză).

Dar cu marii evazioniști fiscali (inclusiv cu cei care sunt și primari) și care au dat și mai dau tunuri de milioane (de euro), totuși cum rămâne?

Toată tărășenia asta cu “Codul de Etică pentru invăţământul preuniversitar” pare sa fie o kk de maka, o frecție cu Diana la un picior de lemn, o nouă frecangeală pentru unii, doar așa, ca să se afle în treabă și să-și justifice salariile încasate. Au descoperit băieții roata, au o imaginație bolnăvicioasă. Acum 50 de ani (chiar pe vremea impuțiților de comuniști) nu era nici un fel de Cod Etic în învățământ, și totuși se făcea carte, cel puțin la nivelul la care se face acum.

În rest, s-auzim numai de bine.

de luci la 17 April 2012 - 20:21

deja e pe plan local comisia cu directoru bine platit si ales pe criterii politice care a dat examenu cand a vrut el nu cand era programat.bine scolit la scoala lu gyusika da acum ore in primarie si controleaza tot ce misca la spital si la scoli

de ai dreptate la 18 April 2012 - 11:08

Nu te mai agita mai Horica ai dreptate de vina este sistemul si compromisul…………

de Horia Mărieș la 18 April 2012 - 11:29

@ai dreptate:

Nu mă agit de fel, sunt cât se poate de liniștit, mai ales fiindcă realizez că tot nu pot eu să dreg de unul singur tot rahatul >>> în plus, m-am obișnuit deja cu cretinismul multilateral dezvoltat și aflat mereu în curs de perfecționare.

Important este însă să am dreptate și să nu îndrug prea multe prostii de care să-mi fie apoi jenă (și asta măcar din când în când).

În rest, s-auzim numai de bine.

de unforgiven la 14 May 2012 - 17:28

C….. latra caravana trece!Cu tt-ul cu tot……………….

Lasati un comentariu