Obiceiuri din toată lumea de Paşti

• publicat la: 14 April 2012
Obiceiuri din toată lumea de Paşti

Pentru că este toată lumea diferită, am incercat să strângem cât mai multe obiceiuri si traditii care se urmeaza in lume pentru Sărbătoare de Paşti. Americanii sunt diferiti de unguri, australienii de spanioli, iar românii de mexicani. Ne-am interesat, am cercetat si am descoperit aceste practici interesante, care se petrec intr-o perioadă specială a anului.

Toti stim traditiile româneşti, care, deşi diferă de la o zonă la alta, totusi sunt asemănătoare. In Noaptea de Inviere enoriaşii merg la biserică, a doua zi duc coşul cu bucate la binecuvântat, se strânge familia acasă, se ciocnesc ouăle si se mănâncă delicatese specifice acestei sărbători.

Vecini  nostri, bulgarii, si-au format obiceiuri proprii pentru aceasta sarbatoare. In Bulgaria, ouale au o semnificatie speciala, copii se freaca pe obrajiori cu oua rosii, vopsite special pentru acest eveniment. Acest lucru semnifica, pentru ei, asigurarea sanatatii copiilor. De asemenea, pe vremuri, ouale se vopseau de calugarite la manastiri, iar in anumite zone rurale inca se mai pastreaza traditia. Si enoriasii care vin la biserica in Noaptea Invierii si a doua zi, obisnuiesc sa bata ouale rosii de zidul bisericii si sa le serveasca intre ei.

Se folosesc crengi de palmieri in Mexic, pentru a impodobi usile caselor mexicanilor, astfel nu va putea patrunde raul in casa. Totodata, au loc si ceremonii mai neconventionale sau ilegale, mai bine spus. Oamenii dau foc unei statuete, care il intruchipeaza pe Iuda. In anii ’60 in Guadalajara a fost interzis acest ritual, deoarece un numar mare de oameni au fost raniti si chiar ucisi, dar in anumite zone se mai pastreaza aceasta traditie.

Tot in America de Sud, in Uruguay si Chile , in ultimele zile ale Saptamanii Sfinte, se organizeaza carnaval pe strazile oraselor mari, totul fiind foarte colorat, viu, aprins, plin de viata si o atmosferade petrecere si voi buna.

La fel ca in America de Sud si in Spania se sarbatoreste acest eveniment: prin sarbatoare, petrecere, procesiuni zilnice pe strazile inguste ale oraselor, aceasta fiind una dintre cele mai mari sarbatori din Spania, copiii sunt chiar implicati in acest ritual, ei sunt insarcinati cu purtarea frunzelor de palmieri la festival, frunze decorate cu rozarii, margele, iconite, dulciuri, coptaturi mici sub diferite forme. Iar Invierea se serbeaza cu mare fast. In Sevillia, in sudul Spaniei, timp de o saptamana se tin aceste procesiuni si sunt plimbate prin oras relicve bisericesti si statui ale sfintilor.

In Polonia si Germania se sarbatoreste diferit. In Polonia, la fel ca in Romania, se incondeiaza oule, obiceiul fiind denumit “pisanski” (a scrie). Nemtii, in schimb, au o traditie mai interesanta, acestia strang la un loc brazii de la Craciun si ii ard in “Focul de Pasti”, ceea ce, explica ei, este simbol trecerii iernii si venirii primaverii.

Obiceiurile rusesti sunt destul de asemanatoare cu ale noastre. In Rusia, de Inviere, oamenii merg la biserica si dupa ce se incheie liturghia, enoriasii ies si inconjoara biserica si intoneaza cantece religioase.

In Statele Unite ale Americii, copii sunt rasfatati. Parintii, in ziua de Pasti, ascund ouale rosii, verzii, galbene, portocalii si roz prin iarba, printre flori, prin copaci, peste tot in gradina. Copiii incep aventura, cu o harta in mana si foarte ambitiosi si pusi pe sotii. Cel care strange cele mai multe oua pana la finalul concursului, castiga. Aceasta traditie a fost adoptata si de cei din Olanda.

sursa feminis.ro

Lasati un comentariu