Recomandările Poliţiei pentru perioada sărbătorilor

• publicat la: 7 aprilie 2012
Recomandările Poliţiei pentru perioada sărbătorilor

Pentru siguranța cetățenilor sătmăreni în perioada Sărbătorii Floriilor, respectiv a Paștelui Catolic, 127 de polițiști vor fi prezenți cu precădere în zona lăcașurilor de cult, precum și în alte locații, pentru a evita evenimentele nedorite.

Polițiștii, alăuturi de reprezentanții altor instituții cu atribuții în asigurarea liniștii și ordinii publice, vor acționa pentru protejarea patrimoniului public și privat, siguranța rutieră și a traficului rutier, astfel încât toți sătmărenii să se bucure în liniște de aceste sărbători.

Pentru a vă proteja bunurile şi integritatea corporală în perioada sărbătorilor, polițiștii sătmăreni vă recomandă  să respectaţi următoarele sfaturi:

De sărbători, fiecare încearcă să fie mai bun, mai darnic, mai înţelegător cu cei din jur şi să fie încrezător în oamenii cu care intră în contact. De aceste manifestări vor să profite persoanele care încercă să înşele la cumpărături, să fure din buzunare sau din locuinţe.

Poliţiştii atrag atenţia asupra cerşetorilor şi asupra persoanelor care strâng bani pentru diferite fundaţii a căror existenţă nu poate fi verificată. Nu oferiţi bani acestor persoane!

În cazul în care sună la uşă persoane necunoscute care solicită donaţii în bani pentru diferite cauze, analizaţi bine la ce riscuri vă expuneţi atunci când îi invitaţi în casă şi îi lăsaţi pentru câteva clipe singuri până le aduceţi banii. Amabilitatea faţă de aceste persoane necunoscute poate duce la sustragerea unor bunuri sau bani din casă şi în acelaşi timp constituie şi un factor de risc pentru integritatea dumneavoastră.

Tot în această perioadă, în spaţiile comerciale aglomerate, în mijloacele de transport în comun acţionează hoţii din buzunare. Ei speculează orice neatenţie a cumpărătorilor, dar şi a proprietarilor de magazine. Sunt tentaţi şi de sumele mari de bani care se vehiculează în casierii şi de aceea manipularea banilor şi păstrarea acestora trebuie să se facă cu prudenţă.

Atunci când plecaţi la cumpărături luaţi asupra dumneavostră doar suma necesară cumpărăturilor planificate, păstraţi banii într-un buzunar de la piept, nu în buzunarul din spate al pantalonilor. Doamnele trebuie să aibă poşeta permanent sub observaţie, să nu o lase în coşul de cumpărături, să o protejeze cu mâna atunci când o poartă pe umăr. Este bine să se evite cumpărarea produselor de la vânzătorii ambulanţi care nu pot oferii garanţii pentru calitatea şi originea produselor.

În cazul în care pentru efectuarea cumpărăturilor este utilizat automobilul propriu, pungile cu produse şi obiectele personale de valoare nu trebuie lăsate pe bancheta maşinii, pentru a nu-i tenta pe hoţi, acestea trebuie depozitate în portbagaj, până la destinaţie.

Cetăţenilor care pleacă din localitate de sărbători poliţiştii le recomandă să asigure temeinic uşa de acces în imobil şi ferestrele pentru a nu da posibilitatea spărgătorilor de locuinţe să pătrundă în imobil. Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă un străin care încearcă să descuie uşa. Nu spuneţi multor persoane că plecaţi de acasă mai multe zile pentru a nu oferi posibilitatea hoţilor să afle acest lucru.

Poliţiştii rutieri le solicită participanţilor la trafic să respecte regulile de circulaţie, indicaţiile poliţiştilor din trafic şi să adopte o conduită rutieră preventivă.

În ceea ce priveşte persoanele care participă la ceremonialul religios poliţiştii recomandă ca tinerele şi copii să meargă noaptea la biserică însoţiţi, iar dacă acest lucru nu este posibil să utilizeze drumurile iluminate şi circulate. Se recomandă evitarea intersectărilor cu grupuri de persoane turbulente sau în stare de ebrietate, evitarea purtării la vedere a unor bijuterii valoroase sau afişarea unor sume mari de bani. Este bine ca drumul ales să evite zonele întunecoase, în construcţie sau zonele cu baruri deschise.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi martor sau victimă, apelaţi 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta.

Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare urează tuturor sătmărenilor sărbători liniștite, asigurându-i că polițiștii se vor afla la datorie, pentru siguranța lor, și în aceste zile de sărbătoare.

Lasati un comentariu