Ruşcuţa, floarea Paştelui care tratează afecţiunile inimii

• publicat la: 13 aprilie 2012
Ruşcuţa, floarea Paştelui care tratează afecţiunile inimii

Ruşcuţa-de-primăvară, o floare frumoasă, de un galben strălucitor, infloreşte intotdeauna in preajma Paştelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Hristos răstignit pe cruce.

O altă legendă, mult mai veche, legată de numele latinesc al florii, Adonis vernali, aminteste de grecul Adonis, un vânător chipeş care s-a indrăgostit de Afrodita. Ares, zeul soarelui, indrăgostit şi el de zeita frumuseţii, il răpune, dar frumosul Adonis se transformă intr-o plantă, ruşcuţa, care infloreşte din martie până in aprilie, perioadă in care se si recoltează pentru uscare.

Ruşcuţa este folosită destul de des ca plantă decorativă. Este insă si plantă medicinală, fiind folosită cu rezultate deosebite in tratarea afecţiunilor inimii si a tulburărilor neurovegetative.

Ruşcuţa creşte spontan in zonele calcaroase si insorite, pe coastele abrupte, in păşuni si fâneţe, de la câmpie până sus, in zona montană. In functie de zona in care creste, se mai numeste bulbuc, buruiana-calului, buruiana-de-talan, buruiana-neagra, chioara-găinii, cocosei, dediniţă, deditei-galbeni, scânteiţă, spânt, spânz, spânz-de-cal, spreut.

Planta are in pământ un rizom cu rădăcini negricioase si miros neplacut. Frunzele seamănă foarte bine cu cele de mărar. Florile de ruşcuţă sunt mari, cu un diametru de 6-8 cm, de culoare galben-aurie, lucioase, cu 5 sepale paroase, 10-20 petale lungi de 2-4 cm si numeroase stamine.

Pentru uscare, partea aeriană se aduna in timpul infloririi. Uscarea trebuie facuta imediat dupa recoltare, in incaperi bine aerisite. In scop medicinal, se folosesc numai florile si frunzele.

Datorita principiilor active pe care le contine, cardenolizi, flavone, acid aconitic, saponine, chinone, planta are proprietati cardiotonice. Spre deosebire de digitala, insa, ruscuta-de-primavara are actiune de scurta durata, insotita de activitati diuretice, calmante si usor hipotensoare.

Infuzia se face dintr-o lingurita de planta uscata peste care se toarna o cana de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat o jumatate de ora, apoi se strecoara. Ceaiul trateaza extrasistolele de natura nervoasa si tahicardiile. Migrenele se pot rezolva cu cateva picaturi de tinctura, luate zilnic.

Trebuie mentionat ca, in toata comunitatea europeana, ruscuta-de-primavara sau floarea-Pastelui este monument al naturii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu