Tehnici de vopsit ouă de Paşti la Şcoala Generală nr.3

• publicat la: 7 aprilie 2012
Tehnici de vopsit ouă de Paşti la Şcoala Generală nr.3

Oul simbol  al genezei, al zămislirii, al renaşterii, a ocupat in mitologia popoarelor lumii un loc important încă înainte de creştinism, în practicarea unor ritualuri prilejuite de echinocţiul de primăvară şi începutul unui nou an.

Popoarele Europei şi Asiei, în  special, sărbătoreau Anul Nou la echinocţiul de primăvară, prilej cu care oamenii îşi trimiteau în dar,ouă vospite, în diferite culori, în special în roşu, acestea constituind dovezi de afectiune însoţite de multe  semnificaţii.

În creştinism oul capăta dubla conotatie, fiind considerat atât emblemă a universului, ca principiu generator, ca simbol al perfecţiunii, cât şi o comemorare a patimilor şi învierii Domnului Iisus Hristos.

„Gama motivelor ornamentale întâlnite în decorul oulor încondeiate este deosebit de variate şi bogată  . Categoriile de motive întâlnite în oranamentica ouălor: fitomorfo, sacre, zoomorfe, cosmomorfe, skeomorfe, satirice etc.  În tonuri vii sau terne, bine armonizate, ce încântă privirea, creează  un sentiment de bucurie şi optimism în deplină concordanţă cu atmosfera generală a sărbătorii Paştelui – sărbătoarea biruinţei luminii asupra întunericului, a trimfului vieţii asupra morţii.

Încondeierea şi închistarea oulor era şi mai este , uneori , socotită ca un ritual sacru ce se înfăptuieşte etapă cu etapă. Chiar alegerea ouălor pentru încondeiat(închistrit) constituie pentru femeile care încondeaiză un moment deosebit, existând tradiţia ca acest lucru să se întâmple la mijlocul Postului Mare.

Joia Mare este  ziua în care se  vor încondeia ouăle , deoarece există  credinţă că acestea nu se vor  strica niciodată şi vor rămâne proaspete, ouăle vopsite în această zi  având  şi proprietăţi apotropaice pentru casa respectivă : Cu un asemena ou vopsit  şi încondeiat în Joia Mare şi apoi mergând şi sfinţindu-l la Înviere, poţi sta liniştit în casa ta. Pe acea casă focul nu o arde, hoţii nu o calcă şi este ferită de toate relele”

(Angela Paveliuc – Olariu , Ouă încondeiate din zonele etnografice Botoşani şi Câmpulung –Moldovenesc, Editura ART XXI, 2008, IAŞI )

În săptămâna Şcoala Altfel elevii clasei a VI –a B,  s-au indeletnicit cu încondeierea ouălor,  prin tehnica hârtiei creponate.

Materiale necesare: hartie creponată, nuante căt mai intense si diverse,  ouă pe cat posibil coajă de culoare  deschide şi fierte,   două boluri pentru oţet, unul pentru culorile  inchise precum albastru violet , verde  etc. Celalalt pentru galben ,portocaliu rosu , roz etc., oţetul dizolvă culearea  din hărtia creponată, apoi mănuşi de protecţie(chirurgicale), la nevoie

Tehnica propriu zisă : se taie cu aproximaţie sulul in  bucăţi de hartie creponată,  cam 25 cm(să fie suficientă), se pune cu un gest  rapid  in vasul cu oţet, după care urgent pe ou fiert  , in formă imboţită, mototolită pe o parte din ou, pe celelate părţi la fel  hârtia imbibată in puţin oţet, puse alăturat pe ou diverse culori de hârtie creponată mototolită şi umedă de la oţet, se lasă  căteva minute, 5min, apoi se indepărtează hârtia. Se poate opera si cu o singură culoare,  secretul e să fie hârtia mototolită pe ou, nu intinsă,  pentru o forma cutele, care dau expresivitatea .

Elevii clasei a VI –a B au realizat un platou de ouă vopsite în tehnica hârtiei creponate şi  încântaţi de succesul lor le-au oferit  atât  profesorilor   cât şi conducerii  unităţii şcolare alături de preţuirea lor şi gândurile bune  aferente  zilelor premergătoare marelui praznic împărătesc  al Învierii Domnului.

Prof. Carmen –Maria Dindelegan

Lasati un comentariu