Traista-ciobanului, o plantă ce reglează circulaţia sângelui

• publicat la: 21 aprilie 2012
Traista-ciobanului, o plantă ce reglează circulaţia sângelui

Nici nu se topeşte bine zăpada că traista-ciobanului si apare grăbită peste tot pe unde găseşte o bucăţică de pământ, pe drumuri, câmpii, pământuri inţelenite, ogoare părăginite, şanţuri, povârnişuri, dar mai ales, in rondurile de flori si straturile cu zarzavat timpuriu, de unde este smulsă cu ciudă si asta pentru că foarte puţini ii ştiu calităţile terapeutice. Este o plantă cu origini europene dar care s-a extins cam peste tot in lume.

In funcţie de zona geografică, traista-ciobanului, pe numele ştiintific Capsella bursa-pastoris, se mai numeşte si arior, buruiana-de-friguri, coada-pisicii, păsăţel, păscuţă, paştele-cailor, punga-babei, punga-popii, punguliţa, răpan, straiţa-popii sau tăşculiţă.

Frunzele de la baza plantei seamănă foarte mult cu cele de păpădie. Traista- ciobanului are o inaltime de 20, 30 de cm si infloreste din martie până in noiembrie. Are flori mici, de un alb murdar, aşezate sub formă de ciorchine, si fructele sub formă de inimioare care, la pipăit, amintesc de pielea fin prelucrată.

Datorită caracterului ei hemostatic, la inceputuri, planta se recomandă mai ales femeilor in perioada ciclului, ceaiul, din care se consumă zilnic doua, trei ceşti, fiind recomandat in toate tipurile de hemoragii, nazale, stomacale, intestinale si in metroragii – hemoragii uterine neregulate. In cazul rănilor la care sângele nu se mai opreşte, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic imediat.

In cazul menstruaţiilor abundente, se beau, zinic două ceşti de ceai timp de opt, zece zile inainte de venirea ciclului. Peste o linguriţă cu varf de plantă bine uscată şi mărunţită se toarnă o cană de apă fierbinte si se lasă la infuzat câteva minute. Ceaiul se recomandă si la pubertate pentru reglarea ciclului.

De asemenea, ceaiul se recomandă si in timpul menopauzei, câte două cesti zilnic, pe parcursul a patru saptamani, cu pauza de trei saptamani si iar patru saptamani de ceai.

Ca si vâscul, traista-ciobanului este o plantă medicinală care reglează circulatia sângelui. De aceea, se recomanda atât in hipertensiune cât si in hipotensiune arteriala, cu rezultate dintre cele mai bune. Se beau câte doua cesti de ceai pe zi si tratamentul se intrerupe când se normalizeaza circulatia sângelui.

In caz de sâni inflamati si durerosi la femei care alăptează se pot face cataplasme. Se pun frunze de planta proaspata, dupa ce au fost inmuiate in apa fierbinte, intre doua bucati de tifon si se aplica pe sani.

Tinctura de traista-ciobanului se prepara acasa, umpland o sticla sau un borcan cu planta proaspata, taiata marunt, peste care se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa la macerat timp de 14 zile, la soare sau langa o sursa de caldura. Se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura se foloseste timp de doi ani de la data la care a fost planta culeasa.

Intern, tinctura se foloseste in angina pectorala, insuficienta cardiaca compensata, ateroscleroza, hipertensiune si hipotensiune arteriala, diaree, dureri de stomac, dismenoree, ciclu abundant, hemoragii interne, litiaza renala. Se ia câte o lingurita, de trei, patru ori pe zi, diluată in puţină apă.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu