Un român, premiat la Salonul de Invenţii de la Geneva pentru peretele ce scade factura de încălzire la jumătate

• publicat la: 25 aprilie 2012
Un român, premiat la Salonul de Invenţii de la Geneva pentru  peretele ce scade factura de încălzire la jumătate

Un muncitor constructor din Deva a câştigat medalia de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru un perete izolator ce permite scăderea cu până la 50% a costurilor cu încălzirea unei locuinţe, preţul materialelor folosite pentru această invenţie fiind unul modic, informează Agerpres.

Peretele conceput de Vasile Silaghi (57 de ani) a fost denumit „Ansamblu multistrat de rigips cu straturi izolante încălzite” sau „gipscarton termopan” şi este realizat din două plăci de rigips între care se aşază o placă izolatoare formată dintr-un carton special .

Între cele două plăci de gipscarton mai sunt montate ţevile de distribuţie ale agentului termic pentru caloriferele din casă. În acest fel aerul dintre cele două plăci de rigips se încălzeşte şi circulă pe verticală, asigurând o izolaţie termică suplimentară faţă de cartonul folosit ca bază.

„Am testat acasă acest perete care poate fi asemuit cu un geam termopan. Economia de agent termic calculată este cuprinsă între 30 şi 50%, iar costurile de realizare sunt mici. Peretele permite obţinerea unei izolaţii termice şi fonice foarte bune. De asemenea, se elimină izolaţiile exterioare ce sunt realizate acum cu plăci din polistiren”, a declarat, marţi, inventatorul Vasile Silaghi.

Potrivit acestuia, peretele izolant pe care îl propune se montează pe interiorul locuinţei. Efectele se văd imediat pe timp iarnă, când, spune inventatorul, diferenţele de temperatură între casă şi interiorul peretelui de gipscarton sunt de un grad Celsius.

„Practic, în golurile din interior se obţine o barieră termică ce nu permite temperaturii de afară să interacţioneze cu cea din cameră”, a explicat Silaghi.

Inventatorul premiat la Salonul Internaţional de la Geneva a adăugat că este pasionat de problemele tehnice încă din copilărie. Chiar dacă nu are studii tehnice superioare, fostul muncitor constructor a avut mai multe invenţii pe baza unor observaţii şi idei desprinse din practică.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu