300 de ani de istorie a şvabilor sătmăreni

• publicat la: 16 mai 2012
300 de ani de istorie a şvabilor sătmăreni

In perioada 18 – 20 mai se va sărbători in municipiile Satu Mare si Carei, implinirea a 300 de ani de istorie a svabilor sătmăreni. Celebrarea jubileului 300 de ani de la colonizarea svabilor sătmăreni marchează perioada cuprinsă intre anii 1712 si 2012.

Evenimentele care vor marca acest moment sunt organizate de catre Forumul Democrat al Germanilor din România, organizatia judeţeană Satu Mare in colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România, organizatia locală Carei, Primăria Carei, precum si Liceul Teoretic German Johan Ettinger.

Jubileul va fi sărbătorit in zilele de 18 si 19 mai in Satu Mare si 20 mai in Carei. Anuntul a fost făcut public  in cadrul unei conferinţe de presă sustinută de către presedintele FDG Satu Mare, Johan Forstenheizler. Programul va incepe vineri 18 mai cu incepere de la ora 11.00 la filarmonica Dinu Lipatti printr-un Concurs de Coruri.

Vor mai urma apoi vineri si sambata in Satu Mare, simpozioane, workshop-uri, festivale, programe culturale, ateliere de dans. Duminică 20 mai, in Carei, va avea loc cu incepere de la ora 10.00 Inaugurarea placii memoriale – Stefan Barth, primirea oaspetilor cu fanfara, Sfanta Slujba, o defilare până la Castel din Carei iar tot in această locatie cu incepere de la ora 19.00 va avea loc Balul şvăbesc. La jubileul de celebrare a 300 de ani de istorie a svabilor sătmăreni vor participa si oaspeti de seamă.

In perioada 1712 – 1810, in judetul Satu Mare, au fost colonizati 8000 de şvabi. In 2012 mai exista 5000 de svabi intrucât o parte dintre ei a fost maghiarizată.Procesele de maghiarizare  din secolele XIX-XX au avut un mare impact asupra șvabilor sătmăreni, fiind catolici și în biserica catolică folosindu-se limba maghiara. După 1945 foarte mulți s-au refugiat de regimul comunist, emigrând în Germania. Totuși, comparativ cu alte grupuri de germani din România, emigrarea către Germania a fost mult mai redusă.La Carei,in urma recensamântului din octombrie 2011,mai erau 470 de şvabi declaraţi.

Programul Jubileului 300 de ani de istorie a svabilor sătmăreni poate fi consultat şi pe site-ul www.schwabe.ro.

Lasati un comentariu