Criza de fiere dispare cu Lichenul de piatră

• publicat la: 3 mai 2012
Criza de fiere dispare cu Lichenul de piatră

Creşte pe stânci, în zona alpină, prin jnepenişuri. Are formă de tufă, înaltă de 8-10 cm. Talul (0,5 mm grosime) are lobi plani, răsuciţi sau mai mult tubulari, care, pe margini, au cili groşi, aspri. Pe faţa superioară, talii sunt de culoare brună, verde-cenuşiu sau verde-măsliniu, lucioşi, iar pe faţa inferioară culoarea este mai deschisă (cenuşiu- deschis, albicios). La bază, au o culoare roşiatică şi rizine (firişoare). Are un miros slab şi gust puternic, mucilaginos. Se recoltează întregul tal, numai pe vreme uscată; se curăţă de părţile brunificate şi de corpuri străine şi se usucă pe cale naturală.

Aceasta este planta care ne poate scapa de crizele de fiere atât de neplăcute pentru multi dintre noi.Am aflat despre acest remediu de la  un cadru didactic care l-a utilizat la recomandarea cuiva care tocmai beneficiase de o amelioarare vizibilă a  afecţiunii de pe urma lui.

Datorită celor două grupe de substanţe diferite (substanţe amare şi substanţe mucilaginoase), lichenul de piatră are două acţiuni diferite : substanţele amare stimulează secreţiile stomacale şi sistemul nervos vegetativ şi vaso-motor şi prin aceasta poate fi considerat în grupa medicamentelor tonic-amare-stomahice. În acest caz sunt de preferat extractele alcoolice în care se extrag substanţele amare, în timp ce mucilagiile rămân aproape complet neextrase. Durerile aparute în criza de fiere trec foarte repede dacă se bea o cană de ceai cald obţinut ca decoct dintr-o linguriţă de plantă la o cana de apă.

În cazul când se urmăreşte a doua acţiune importantă a acestei materii prime vegetale care se datoreşte prezenţei mucilagiilor, atunci se utilizează extractul obţinut la cald. Mucilagiile îşi găsesc aplicabilitate în catarul bronhial cronic (bronşite). În cazul în care bolnavul are hiperaciditate gastrică, se înlătură din produs substanţele amare prin extracţie alcoolică. În ultimii ani, din Cetraria islandica s-au izolat antibiotice (acidul usninic şi evozina) cu acţiune inhibitoare asupra bacilului Koch.

În magazinele care comercializează produse terapeutice din plante poate fi găsită atât planta uscată pentru ceaiuri cât şi tincturi din lichen de piatră.De remarcat că,in timp,crizele de fiere se atenuează ca intensitate sau dispar.

Lasati un comentariu