Fenomenul care distruge România. Zeci de hectare de păduri au fost rase de hoţi, în Harghita

• publicat la: 11 mai 2012
Fenomenul care distruge România. Zeci de hectare de păduri au fost rase de hoţi, în Harghita

Mii de metri cubi de lemn au fost furaţi din pădurile de la Vlăhiţa, Harghita. Proprietarii pădurilor au cerut ajutor autorităţilor iar reprezentanţii Romsilva i-au asigurat pe oameni că îi vor ajuta cu pază.

Cazul este deja un fenomen unde mai multe hectare de păduri au fost defrişate iar problema alunecărilor de teren este una foarte gravă.

În zona Vlăhiţa, pădurile retrocedate au devenit locul preferat al hoţilor, spre disperarea proprietarilor care asistă neputincioşi la despădurirea versanţilor. Pădurarii nu mai îndrăznesc să păzească pădurea iar mulţi dintre ei au demisionat, după ce au fost ameninţaţi cu moartea sau le-au fost incendiate casele. În total 11 pădurari şi-au dat demisia până acum, din cauza ameninţărilor, salariilor mici dar şi a faptului că pagulele creşteau de la o zi la alta.

Din 2000 şi pânã acum, doar din pădurile aflate în zona Vlăhiţa-Căpâlniţa au fost tăiaţi sute de mii de metri cubi de lemn. De câţiva ani tăierile ilegale în pădurile harghitene au crescut cu peste 200%. Acum proprietari s-au adunat într-o asociaţie şi au reuşit să facă un contract cu direcţia silvică ce va asigura paza pădurilor.

Pădurile vor fi preluate şi păzite de silvicultori, şi toatã lumea speră în oprirea defrişărilor, asta deşi Jandarmeria găseşte aproape zilnic cãte un tractor sau o căruţă cu lemne furate.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu