Festivalul Fără Bariere:miercuri 23 mai

• publicat la: 22 May 2012
Festivalul Fără Bariere:miercuri 23 mai

Miercuri 23 mai, de la ora 18.00 Teatrul de Nord  prezintă la  Sala Studio,Teatrul de Vest Reşiţa cu

LUMINA ÎNTUNERICULUI după Matei Vişniec,regia artistică: Dan Vasile, scenografia: N.D. Vlădulescu

cu: Dan Mirea

durata spectacolului : 1h,10’

Spectacolul „Lumina întunericului”,este o adaptare după scenariul lui Matei Vişniec, „Şi uite-aşa ne trezim într-o bună zi cu mii de câini ieşiţi din mare”, care a fost pus în scenă de către regizorul Dan Vasile, la Teatrul de Vest din Reşiţa, în anul 2010.

Spectacolul „Lumina întunericului”,cu Dan Mirea în rolul orbului, face parte din spectacolele de succes, jucate pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa, şi a participat la Festivalul Internaţional „Gala Star” de la Bacău – 2010, la Festivalul de Teatru de la Lugoj – 2010, a fost prezentat la Teatrul Naţional „Sterija” din Vârşeţ, Serbia.

„…Din amestecul de simboluri,luminiţă – întuneric (ce poate fi mai de nevăzut pentru un orb decât o luminiţă?), din dialogul cu un Celălalt cu existenţa ipotetică, fie alterego,fie fiinţa de necontrolat, fie Dumnezeu, fie speranţa, când prezentă, când absentă, când certă, când incertă, se naşte, cu ajutorul unui actor şi a câtorva obiecte, o întreaga problematică. Finalul aduce gradul maxim de ambiguizare. Luminiţa-câine îl conduce pe orb, aflat într-o permanentă relaţie de ură-tandreţe cu însoţitorul său, spre o mare apocaliptică. Din ea apar nenumăraţi alţi câini-îngeri ai destinului în căutarea stăpânilor care nu mai există. Drumul e implacabil, personajul îşi scoate ochelarii, vede lumina,dialoghează cu cineva enigmatic şi se afundă în ceaţă. Locul său este luat de un orb-copil, cu o nouă luminiţă-câine, cu aceleaşi gesturi, aceeaşi poziţie, aceeaşi îndeletnicire. Până când lumina i se aşează şi lui pe chip”. (Cristina Rusiecki, „Cultura” 16/2010)

Miercuri 23 mai, ora 19.30, Teatrul de Nord – Sala Mare  prezinta Teatrul Naţional Seged cu

HEDDA GABLER de Henrik Ibsen,traducerea: Kúnos László,regia: Keresztes Attila

scenografia: Fodor Viola

costume: Bianca Imelda Jeremiás

sufleur: Almási Gyöngyi

regizor tehnic: Kertész Zsolt

asistent regie: Gáspár Erzsébet

distribuţia:

Jörgen Tesman, istoric al artelor:

Pataki Ferenc

Hedda Tesman, soţia lui Jörgen:Danis Lídia

Julianae Tesman, mătuşa lui Jörgen:Fekete

Gizi

doamna Elvsted:Erdélyi Timea

judecătorul Brack:Jakab Tamás Ejlert

Lövborg:Kedvek Richárd

Berte, menajera familiei Tesman:Markovits Bori

Spectacol titrat în limba română.

Critica literară o consideră pe Hedda Gabler drept „Hamlet feminin”. Ibsen declară despre acest personaj: „Pentru Hedda, viaţa este doar o comedie al cărei sfârşit nu merită aşteptat.” Frumoasa şi mândra Hedda, visează la o viaţă liniştită şi îndestulată, iar pentru a-şi duce visul la bun-sfârşit, se căsătoreşte cu Jörgen, un savant mediocru. În căsnicia lor ratată apare un al treilea personaj, Ejlert, care reuşeşte să o pună faţă în faţă cu trecutul plin de secrete şi relaţii ascunse. Femeia nu încearcă să se adapteze, ca ceilalţi,ci dimpotrivă, se refugiază într-o lume secretă. Se foloseşte de toate mijloacele pentru a-şi atinge scopurile, printre care se numără şi dominarea tuturor bărbaţilor din anturajul ei. Acest joc al Heddei provoacă rivalitate între Ejlert şi Jörgen, atât pe plan profesional, cât şi pe plan sentimental…

Miercuri 23 mai, de la ora 21.30,la Turnul Pompierilor

Mike Godoroja & Blue Spirit

ROOTS (RĂDĂCINI)

Mike Godoroja: voce

Luca Marius: chitară electrică, chitară acustică, dulcimer, mandolină, banjo, clape

Alex Vişan: chitară electrică, slide, bouzouki

Vali Vătuiu: tobe, percuţie

Robert Ardeleanu: bass

durata spectacolului: 1 h,  50’

Proiectul Roots este o întoarcere la rădăcinile unui gen muzical care a provocat o adevărată revoluţie în muzica secolului al XX-lea, influenţând o mulţime de alte genuri precum jazz, rock’n’ roll, funk, gospel, hard rock etc. Legendele mari ale blues-ului vor reînvia mai actuale, mai expresive şi mai emoţionante ca niciodată: Muddy Waters, Willie Dixon, Robert Johnson, Howlin Wolf, Sonny Boy Williamson şi mulţi alţii vor fi readuşi la rampă prin intermediul instrumentelor neconvenţionale: bouzouki, mandolină, dulcimer, slide guitar, kazoo, banjo,electric guitar etc.

Lasati un comentariu