Finala Europa League: un „desant“ de o zi pentru 20.000 de fani spanioli

• publicat la: 4 May 2012
Finala Europa League: un „desant“ de o zi pentru 20.000 de fani spanioli

Bucureştiul va fi luat cu asalt pe 9 mai de peste 35.000 de suporteri străini, din care 20.000 vor fi fanii spanioli ai echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao – finalistele ce se vor lupta pentru trofeul Europa League pe stadionul Naţional Arena, fostul Lia Manoliu. Cea mai mare parte a fanilor va ateriza în Bucureşti în dimineaţa zilei meciului. După meci, grosul ibericilor se va îmbarca în avioanele de întoarcere imediat după fluierul final al partidei. Pe lângă cei 20.000 de suporteri spanioli sunt aşteptaţi să sosească la Bucureşti şi alţi 10.000-15.000 de străini din alte ţări din vestul Europei. Ei vor sosi, în principal, cu avioane de linie. Miza finalei pentru afacerile românilor rămâne vânzarea de alimente şi băuturi. Pe plus vor fi însă şi hotelierii, care au majorat preţurile şi cu 100%, dar şi taximetriştii care se aşteaptă la încasări duble faţă de o zi normală.

“Ambele echipe au primit câte 9.000 de bilete fiecare. În mod nor­mal, cea mai mare par­te a suporterilor va ateriza la Bucureşti în ziua meciului şi va pleca imediat după meci. Suporterii nu vor rămâne în Bucureşti în noaptea de după meci”, explică Paul Zaharia, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Române de Fotbal.

Hotelurile, restaurantele şi taximetriştii vor fi marii câştigători locali ai finalei Europa League de pe 9 mai.

În bani, înca­sările totale în urma finalei urmează să se ridice la aproximativ 30 mili­oane de euro, potrivit unor calcule ale Zia­rului Financiar.

Periplul celor mai mulţi dintre suporterii spanioli la Bucureşti va începe pe aeroportul Henri Coandă, acolo unde vor ateriza 80 de chartere într-o singură zi.

“Aşteptăm 20.000 de persoane, din care 18.000 vor veni cu zboruri charter, majo­ritatea în aceeaşi zi cu meciul, dar o parte din suporteri vin şi cu pachete turistice. Acestor suporteri li se adaugă şi alte câteva mii care vor sosi cu alte curse de linie din mai multe destinaţii din vestul Europei”, spune Va­lentin Iordache, purtătorul de cuvânt al aeroportului Henri Coandă.

Finala Europa League majorează astfel traficul zilnic al aeroportului cu 42% faţă de media zilnică din 2011.

Niciunul dintre locurile din interiorul Arenei Naţionale nu mai este disponibil, toate cele 55.000 de bilete fiind epuizate de câteva luni. Aproximativ 20.000 de bilete au fost cum­părate în 36 de ore de români la începutul acestui an

Taximetriştii scot 1 milion de euro

Primii bani pe care îi vor cheltui în România suporterii spanioli vor merge în conturile taximetriştilor. Fiecare transpor­tator din Bucureşti şi Ilfov va încasa în medie 100 de euro în ziua de 9 mai, de două ori mai mult decât într-o zi normală în această perioadă, estimează Radu Viorel, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi.

“Cred că încasările se vor dubla în ziua finalei. Plusul va veni odată din afluxul de cetăţeni străini, dar şi din plusul de români din provincie care vor veni în Bucureşti cu ocazia finalei. În general, un taximetrist câştigă apro­ximativ 200 de lei pe zi. Încasările pe 9 mai vor fi cu siguranţă mult mai mari, între 400 şi 500 de lei.” În Bucureşti şi Ilfov sunt apro­xi­mativ 11.000 de taximetrişti.

Per total, cu oca­zia finalei taximetriştii vor strânge în con­turi într-o singură zi un milion de euro, potrivit calculelor ZF.

Lasati un comentariu