Flori de mai vindecătoare – macul roşu

• publicat la: 6 May 2012
Flori de mai vindecătoare – macul roşu

Macul roşu, o floare extrem de fragilă si mare iubitoare de soare, infloreste de pe la mijlocul lunii mai si până in iunie. Macul poate fi văzut pe pajişti, pârloage, fâneţe, in culturile de cereale, pe marginea drumurilor.

In scop terapeutic, se folosesc petalele de flori care au proprietăţi antibronşice şi antitusive, si semintele, recunoscute pentru puterea lor sedativă, antiinflamatoare si calmantă.

Petalele se adună in iunie, iulie, după deschiderea completa a florii si se usucă in strat subtire, din zece kg de petale proaspete obtinându-se un kg de petale uscate.

Ceaiul din flori de mac se prepară dintr-o linguriţă rasă de petale uscate peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se filtrează. Se bea numai o cană de ceai pe zi in caz de bronşită acută, gripă, laringită, angină pectorală. Ceaiul din petale de mac este revigorant si are actiune eficientă impotriva contractiilor si spasmelor.

Siropul din petale de flori de mac este un remediu excelent pentru răceală si impotriva anxietăţii si nervozităţii, dar nu se recomandă femeilor insărcinate, celor care alăptează si nici copiilor sub trei ani. Se poate prepara extrem de simplu in casă, numai asa stiind fiecare ce a pregatit si cu ce se trateaza, la nevoie.

Intr-un litru de apă clocotită se pun o sută de grame de petale uscate si se lasă la macerat şase ore. După această perioadă, se filtrează si in lichidul rămas se adaugă un kg si opt sute de grame de zahar si se lasa la fiert pana se dizolva tot zaharul. Cand este rece se pune in sticle mici, de culoare inchisa, se astupa si se pastreaza la rece. La nevoie, adultii pot lua pana la zece lingurite de sirop pe zi si copiii una, trei lingurite pe zi.

Semintele de mac sunt deja recunoscute pentru puterea lor sedativa, antiinflamatoare si calmanta, ca si petalele, de altfel de asta se sic ere multa atentie la dozaj. Excesul poate cauza convulsii, adesea putand sa se ajunga chiar la coma.

Semintele de mac pot fi folosite in prajituri, salate de fructe sau in prepararea unor produse de panificatie. Din petalele sale se extrage un colorant rosu care este folosit in fabricarea vinurilor, dar si pentru producerea unor vopsele.

Extern, infuzia din petale de mac se foloseste impotriva ridurilor si sub formă de gargară pentru faringite si angine. De asemenea, cu ceai din petale de mac se fac spalaturi oculare in caz de blefarita. Petalele proaspete de mac, oparite, se pot pune calde pe abcesele dentare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu