Gaura de la Ministerul Dezvoltării: 700 milioane euro s-au dus direct în conturile clientelei PDL

• publicat la: 28 mai 2012
Gaura de la Ministerul Dezvoltării: 700 milioane euro s-au dus direct în conturile clientelei PDL

Jurnaliștii de la la site-ul de știri paginaintai.net au făcut o evaluare minuțioasă a tuturor contractelor derulate, în ultimii trei ani, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Compania Națională de Investiții- aflată în subordinea aceluiași minister, încheiate imediat după ce PDL a exclus PSD-ul de la guvernare, în anul 2009, până când USL a exclus la rândul său partidul prezidenţial de la butoanele puterii. Rezultatul este unul devastator pentru PDL, dar și pentru România, din nefericire!

” Din totalul acestor contracte, 3 miliarde de lei (echivalentul a 700 de milioane de euro) au ajuns în conturile firmelor controlate fie direct de reprezentanţi importanţi ai PDL, fie ale societăţilor de casă ale partidului. O mică parte din bani a fost distribuită şi către clientela UDMR sau UNPR. Printre personajele aflate în spatele firmelor beneficiare se află consilieri locali sau judeţeni, angajaţi ai cancelariilor ministeriale, parlamentare şi prezidenţiale, afacerişti importanţi cu legături în PDL sau chiar proprietari de trusturi de presă apropiaţi de fosta guvernare portocalie. Prezentăm în continuare o radiografie elocventă a acestor contracte scandaloase.

Începând cu octombrie 2009, după ce Partidul Democrat Liberal a scos de la guvernare PSD, dar, mai cu seamă, după consumarea alegerilor prezidenţiale toamna acelui an, bani publici ai bugetului de stat şi ai Uniunii Europene au început să se scurgă pe proiecte din cele mai năstruşnice. De departe, Ministerul Dezvoltării, ulterior Minister al Dezvoltării şi Turismului, conduse de Vasile Blaga şi Elena Udrea, au cheltuit nu mai puţin de 1,3 miliarde de euro. Sumele au fost folosite, în special, pe construcţia de săli de sport şi bazine de înot sau pentru servicii de promovare a politicilor guvernamentale legate de turismul românesc. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a finalizat un raport de control asupra unora dintre aceste contracte, raport care a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sâmbătă, noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat că vor fi verificate toate investiţiile făcute de minister în perioada 2009-2012, pe fiecare judeţ în parte, iar în funcţie de rezultate va dispune decizii administrative sau instituţionale. Hellvig anunţă că vor fi verificate investiţiile făcute de MDRT în ţară, în perioada 2009-2012. “Responsabilitatea cheltuirii banului public cineva trebuie să şi-o asume. Cineva trebuie să răspundă politic”, a spus Hellvig, care a adăugat că în 1996 PSD a pierdut guvernarea, dar a candidat sub sigla partidului, în 2000 CDR a pierdut guvernarea, dar şi-a asumat să candideze sub sigla partidelor din care era compusă coaliţia, dar că în 2012 “PD fuge de responsabilitate” candidând sub diferite denumiri de alianţe. Ministrul a mai spus că cetăţenii trebuie să înţeleagă de ce s-au cheltuit banii şi de ce a apoi s-au tăiat 25 la sută din salarii, de ce a crescut TVA sau a fost introdus impozitul forfetar.

Hellvig: Avem de-a face cu un jaf public

El a precizat că MDRT intră în auditare pentru perioada 2009-2012 ca să se ştie care este situaţia care a fost preluată de noul Guvern. Hellvig a adăugat că în urma auditării şi controalelor făcute de Corpul de control al ministerului va dispune decizii administrative şi instituţionale. Ministrul a mai spus că vor fi prioritizate proiectele care vor fi finanţate, arătând că nu e nevoie de patinoare artificiale sau de săli de sport imense care consumă foarte mulţi bani, dar că vor fi finanţate proiectele care sunt în stadiu avansat de execuţie, cum ar fi pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc. Hellvig consideră că cel mai important este să nu fie cheltuiţi bani aiurea şi a avertizat administraţiile locale că “s-a terminat cu accesul la banul public în interes politic”, apreciind că în perioada 2009-2012 a fost “un jaf public”. El a mai spus că în domeniul turistic va pune accent pe reabilitarea accesului la mediul turistic şi pe modernizarea infrastructurii turistice.

Am luat-o înaintea anchetei oficiale

Ziarul nostru a luat-o chiar înaintea ministrului Hellvig şi, prin metode jurnalistice, a extras fişele tuturor contractelor derulate de către Compania Naţională de Investiţii şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Potrivit Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), cele două instituţii au încheiat, în perioada octombrie 2009 – martie 2010, nu mai puţin de 230 de contracte de lucrări, construcţii sau consultanţă tehnică. Cu acest prilej, se poate observa că Minnisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului a tocat 4,708 miliarde de lei, adică 1,95 miliarde de euro, în timp ce Compania Naţională de Investiţii, instituţie subordonată ministerului şi care a cheltuit, în proporţie majoritară, sume alocate de la bugetul de stat, a “prăduit” 793 de milioane de lei, adică 184,4 milioane de euro.

Spre exemplu, din numărul total de 154 de contracte încheiate, Compania Naţională de Investiţii a contractat nu mai puţin de 94 de lucrări de construcţie a unor săli de sport şcolare cu nivel de practică competiţională, cu terenuri de handbal prevăzute cu 150 de locuri pentru spectator. Valoarea totală a acestor lucrări se ridică, în prezent, la suma de 87,3 milioane de euro. Alte 20 de contracte încheiate de Compania Naţională de Investiţii au avut în vedere contractarea de lucrări de construcţia a unor bazine de înot olimpice şi de patinoare, pentru care a cheltuit alte 79 de milioane de euro.

Grosul banilor, în schimb, au fost cheltuiţi pe partea turistică a afacerilor, aşa cum veţi putea citi în paginile a 6-ea şi a 7-ea ale actualei ediţii a ziarului “Pagina Întâi”. Tot aici, vom face demonstraţia că majoritatea firmelor care au avut acces la mai bine de jumătate din fondurile puse la bătaie de către Ministerul condus întâi de Vasile Blaga şi, ulterior, de Elena Udrea, au ajus în buzunarele clientele politice a fostei governări portocalii.

Unul dintre cele mai scandaloase contracte achitate de ministerul lui Elena Udrea este organizarea galei de box a lui Lucian Bute, din anul 2011. Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) a verificat, în urma unui memoriu al vicepresedintelui PRM Marius Marinescu, modul în care s-a realizat gala de box Lucian Bute din 2011. DLAF sustţne în cuprinsul raportului, că Ministerul Dezvoltării nu a respectat în totalitate obligeţiile pe care le avea în contextul în care acestă gală a beneficiat de o finanţare din fonduri europene.

În raport sunt evidenţiate şi cinci posibile fapte de natură penală ce ar fi fost comise de preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja.În nota de control a Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) se menţioneaza că în luna iulie 2011 a fost sesizat de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor privind unele nereguli legate de organizarea galei de box Lucian Bute. DLAF precizează că Marius Marinescu, vicepreşedinte PRM, a trimis Comisiei parlamentare un memoriu. DLAF a investigat afirmaţiile din memoriul trimis de Marius Marinescu şi, în luna aprilie 2012, a sesizat DNA. În nota de control a DLAF sunt evidenţiate posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, presedintele FRB, în contextul organizării galei “Campion pentru România”, eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

continuare in cotidianul.ro

Lasati un comentariu