Internaţionalizarea afacerilor şi promovarea exportului

• publicat la: 17 mai 2012
Internaţionalizarea afacerilor şi promovarea exportului

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Domnul Lucian Isar a iniţiat o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de afaceri – Camerele de Comerţ  şi Industrie din România. La întâlnire a participat si Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Ovidiu Silaghi. Acţiunea s-a desfăşurat la Palatul Camerei Naţionale, Aula Candelabrelor, bucurându-se de o prezenţă substanţială.
În alocuţiunea de deschidere  Preşedintele Camerei Naţionale Mihail M. Vlasov, a mulţumit pentru ideea acestei întâlniri şi a salutat colaborarea dintre Sistemul Cameral şi MECMA,  având în vedere interesele comune în sfera mediului de afaceri pe care cele două organizaţii îl reprezintă.
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri  Lucian Isar a prezentat priorităţile Guvernului, printre care menţinerea macrostabilităţii financiare şi construirea coloanei economiei reale prin re-industrializarea privată a României, redefinirea activităţii de comerţ exterior, lansarea a 8 poli de creştere, în care statul va avea rol de coordonator şi atragerea investiţiilor străine.  Domnul Ministru a solicitat sprijinul Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, partenerul principal  al MECMA, pentru a asigura interfaţa la nivel local. „Am nevoie de Dumneavoastră pentru a creiona această interfaţă între arhitectura de consilier de comerţ exterior al statului şi promovarea acestor idei, investiţii în teritoriu”, a precizat ministrul, referindu-se la necesitatea implicării Camerelor în proiectele de creştere economică.

Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a menţionat că este nevoie de infrastructură pentru orice pol de creştere, iar priorităţile vizează zonele care vor să se dezvolte.

Vorbind despre internaţionalizarea afacerilor şi promovarea exportului, reprezentanţii Direcţiei Generale Comerţ şi Relaţii Internaţionale a MECMA au lansat ideea creării unui sistem instituţionalizat pentru promovarea ofertei de comerţ exterior, a proiectelor investiţionale din fiecare judeţ, mulţumind pentru disponibilitatea arătată de Sistemul Cameral, pe care îl consideră o reţea solidă cu rădăcini în ceea ce înseamnă mediul privat din fiecare judeţ.
Preşedinţii Camerelor de Comerţ şi Industrie prezente  au făcut referire la :

-oportunitatea dezvoltării economiei României prin exporturi;

-necesitatea descentralizării şi depolitizării administrative cu privire la mediul de afaceri – combaterea reglementărilor supra-birocratice care alungă investitorii şi reducerea numărului mare de taxe si impozite;

-accesul mai facil la finanţare – promptitudine la accesarea fondurilor europene, acordarea unei finanţări de minim 50% la expoziţii şi târguri internaționale

-eficientizarea comunicării cu reţeaua consilierilor economici;

– fluidizarea procedurilor de export.
Sistemul Cameral românesc este cea mai puternică organizaţie a mediului de afaceri din România şi singura reţea cu reprezentare la nivelul întregii ţări, prin cele 42 de Camere de Comerţ şi Industrie Judeţene.

În acest context a fost subliniată  ideea repartizării de către MECMA în teritoriu a unor servicii care să fie preluate de Camere şi necesitatea reproiectării economiei în funcţie de resurse.  A mai fost  menționată  importanţa prezenţei Camerei Naţionale în Consiliul de Export, ca voce a Sistemului Cameral şi a comunităţii de afaceri din România, ce deţine cea mai importantă platformă informaţională din România – Sistemul Naţional de Informaţii de Afaceri (SNIA), având la bază oportunitățile locale promovate de CCI teritoriale.
În sprijinul oamenilor de afaceri, reprezentanții  Camerelor de Comerţ şi Industrie au sugerat:

– introducerea unei legi a falimentului după modelul din SUA, în contextul dispariţiei legii contractelor;

– necesitatea unor măsuri de sprijin pentru realizarea unor expoziţii permanente de produse şi servicii în străinătate şi dezvoltarea de servicii de consultanţă pentru start-up

– revitalizarea şcolilor de ucenici şi rolul CCI în acest sens constând în oferta de formatori a Camerelor

– necesitatea unei mai bune valorificării a producţiei interne şi a unor măsuri de sprijin reale din partea statului.
Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi MECMA vor sintetiza ideile comune în sprijinul mediului de afaceri într-un protocol, care va reglementa domeniile şi sectoarele de interes şi vor fi lansate propuneri concrete, în spiritul unui parteneriat permanent şi durabil.

Această primă întâlnire cu Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Domnul Lucian Isar, şi cu Domnul Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a fost utilă şi benefică pentru reprezentanţii Sistemului Cameral din România în beneficial membrilor acestora şi al comunităților de afaceri locale , prin urmare  se doreşte a se dezvolta şi a deveni o bună practică.

In acest scop, şi totodată pentru a veni în întâmpinarea oportunităților de afaceri pentru comunitatea sătmăreană, CCIA Satu Mare invită toate firmele sătmărene interesate să-şi prezinte oferta actualizată de produse şi servicii pentru export, precum şi proiectele investiționale majore la coordonatele CCIA SM: fax: 0261-715058, mail cciasm@cciasm.ro. Pentru detalii vă rugăm să vă adresați directorului general al CCIA SM, Daniela Culic.

Lasati un comentariu