Primele măsuri: salarii majorate, CAS restituit

• publicat la: 2 mai 2012
Primele măsuri: salarii majorate, CAS restituit

Chiar dacă Guvernul Ponta nu a fost oficial instalat la Palatul Victoria, Mariana Câmpeanu, ministrul nominalizat al Muncii în Cabinetul Ponta, a anunţat deja că salariile bugetarilor vor fi reîntregite cu 15%, în timp ce pensionarilor le va fi restituit CAS-ul încasat illegal, anunţă COTIDIANUL.

„Este cert şi pot să confirm că vom reîntregi salariile cu 15% şi vom restitui pensionarilor banii care au fost opriţi în mod abuziv prin contribuţia de sănătate care a fost calculată la întreaga pensie. Acest lucru pot să confirm. Termenele, cum, când, în tranşe egale, în două-trei tranşe, asta se va stabili de următorul guvern, dacă va fi validat de Parlament. Aceste lucruri se vor împlini. Le-a anunţat şi primul ministru. Modul de îndeplinire va fi anunţat în programul de guvernare şi până luni nu mai este mult“, a spus Câmpeanu, citată de ADEVĂRUL.

Aceasta a mai afirmat că toate măsurile vor avea termene clare abia după ce va fi finalizat un audit al bugetului lăsat de Guvernul Ungureanu. Despre acesta, EVENIMENTUL ZILEI afirmă că, o parte din performanţa bugetară a ultimului an şi jumătate s-a bazat şi pe taxarea integrală cu CASS a pensiilor mai mari de 740 de lei. După răsturnarea măsurii la Curtea Constituţională, statul trebuie să rectifice bugetul acestui an şi ar putea fi obligat să dea banii înapoi din urmă: un miliard de lei pe an.

Mariana Câmpeanu a fost nominalizată chiar de ziua sa pentru Ministerul Muncii, după un prim mandat în 2008, de doar două luni, în prag de alegeri parlamentare. În vârstă de 64 de ani, Mariana Câmpeanu este economistă şi a mai ocupat portofoliul Muncii în Guvernul Tăriceanu, anterior, aminteşte MEDIAFAX, fiind şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Pe de altă parte, CURENTUL constată că nici nu a ajuns încă în Parlament pentru votul de investitură și premierul desemnat Victor Ponta începe să nu mai fie atât de sigur în ceea ce privește promisiunile ferme legate de creșterea pensiilor și salariilor, pe care le înlocuiește în discursul său cu „greaua moștenire“.

Despre guvernul pe care Victor Ponta urmează să-l conducă, ANTENA3, afirmă că sunt deja 2.000 de oameni care se înghesuie să ocupe posturile de consilieri şi directori în noul guvern, pentru un salariu de maxim 1,000 euro pe lună. Miza pentru o funcţie în înalta administraţie publică nu o reprezintă salariileînsă, ci posibilitatea afacerilor colaterale care vin odată cu poziţia.

Guvernul Ponta numără 20 de membri, dintre care patru fără portofoliu. USL merge pe această variantă pentru a mulţumi cât mai multă lume, dar fără a cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului (prin înfiinţarea sau, după caz, divizarea unor ministere). Totuşi, aminteşte ROMÂNIA LIBERĂ, prin 2010, social-democraţii şi liberalii pledau pentru formule de guvern mult mai suple: 11 miniştri în varianta PNL de guvern din umbră, 17 miniştri (din care patru delegaţi) în varianta PSD.

Liderul PDL Bucureşti Elena Udrea afirmă, pe blog , că discursul lui Victor Ponta de la anunţarea listei miniştrilor propuşi este dezamăgitor, că USL dovedeşte lipsa de grijă pentru gestionarea resurselor administraţiei centrale, Cabinetul propus fiind cel mai mare din istoria post-decembristă, anunţă COTIDIANUL.

Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, citat de GÂNDUL, că Guvernul Ponta „sfidează orice minimă rigoare instituţională şi politică“ deoarece „inventează ministere halucinante, cume este cel al transparenţei decizionale şi măreşte numărul de ministere“.

În timp ce guvernul trece prin chinurile facerii, cursul valutar zburdă şi atinge în fiecare zi noi maxime istorice. Astăzi, anunţă ZIARUL FINANCIAR, cursul de schimb a crescut rapid, fiind cotat la deschidere la 4,4280 – 4,431 lei/euro, dealerii profitând de neclarităţile de pe scena politică. Dacă piaţa va rezista la prânz peste 4,4 lei BNR va cota cursul în jurul acestui nivel, ceea ce va însemna un nou maxim istoric.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu